Kis kikötők, balatoni túrák – Ezüstpart

A Balatonon, a sokak által ismert nagy marinákon túl rengeteg kisebb, hangulatos kikötőt, túrázási célpontot találunk. Igaz, ezek jó része csak kis merülésű, svertes vitorlások vagy elektromos motorcsónakok számára elérhető, ugyanakkor mégis fontos részei a tó életének.


Siófok szomszédságában találjuk Balatonszéplak felsőn az Ezüstpart Vitorlás Egyesület kikötőjét, amely a siófoki mólótól nagyjából 3 kilométerre, nyugatra fekszik. Könnyű megtalálni a víz felől, mert nagy épületek vannak a környékén. Tipikusan sekély kikötő, egy méternél nagyobb merülésű hajóknak nem is érdemes próbálkozniuk, az ideális a max. 80 cm, egy száraz nyár vége felé akár kevesebb is lehet. Ez különösen igaz a bejárat előtti vízfelületre, ahol a kikötőmester tanácsa a behajózóknak: „a bejárattól 150 m-re lévő harmadik bójasort a marásnál ne közelítsék meg a nagyobb merülésű hajók, mert fennakadhatnak”! Ha már bent vagyunk, érdemes a cölöpök mellett hajózni közvetlenül, ott biztosabb a mélység.


Megújulva
Ez a kikötő régebben is mintapéldája volt a hangulatos, barátságos túracélpontoknak, ráadásul az idei szezonra teljesen felújították. Rózner Tamás, az Ezüstpart Vitorlás Egyesület elnöke büszkén mondta el az Aqua Magazinnak, hogy az összes járófelületet, a darut és a kikötőmester irodáját is sikerült felújítaniuk, ráadásul új napozóhelyeket is kialakítottak.
A megújult kikötő igen tetszetős látványt nyújt, de a legfontosabb itt a hangulat. Mindenki ismer mindenkit, az esték beszélgetéssel, borozgatással, grillezéssel telnek. Amúgy a vitorlásélet is aktív, a 25-ös jollék egyik legfontosabb bázisa van itt a Balatonon, sokan járnak versenyekre is.


A mólón sétálva láthatunk még lengyel vitorlásokat, 15-ös jollékat, de jó pár elektromos motorcsónak is feltűnik, összesen 70 hajó ringatózik a vízen. A partra ballagva pedig rögvest ott a Calypso étterem, közvetlenül a víznél, a teraszról lényegében a Balatonba lógathatjuk a lábunkat. Sőt, a hajónkat is a kerthelyiség szélén köthetjük ki. Vendéghelyből egyébként 5 található itt, éjszakánként 3 ezer forint a díja. A kikötőmesteri szolgálat éjjel-nappal üzemel.


Sétatávolságra
Széplakon érdemes körülnézni, a nyugalmas utcákon jólesik egy kis séta. Aki bulizásra vágyik, az néhány lépésre találja a Palace Dance Clubot. Kicsit távolabb érdemes felkeresni a Fordított Házat, ahol szó szerint minden a feje tetejére állt! Szintén Széplakon találjuk a környék egyik leghíresebb fagyizóját, az Aranytölcsér Fagylaltkertet, amely elképesztő választékáról híres. Neve alapján egyértelmű, hogy szintén itt lehet felkeresni a Széplaki Lángos Büfét, amely országos hírű lett kiváló tésztája miatt.


Egy nagyobb séta, de megéri megnézni a Töreki Természetvédelmi területet. Itt található a Cinege-patak és több apró tó. A nádasok, lápok rengeteg madárnak adnak menedéket, a csodás élővilágot egy kiépített tanösvényen haladva figyelhetjük meg. Nagyjából 3 órás a túra, amelynek során mindenképp érdemes felkapaszkodni a madárlesre, ahol valóban páratlan látványban lehet részünk!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!