Királyi Regatta Cannes-ban

A Régates Royales de Cannes regatta a vitorlás versenyzésen túl a hagyományok ápolásáról szól. Ezért királyi családokat is meghívnak rá.

A vendég aztán részt vesz a küzdelmekben, ahogy tette azt tavaly a dán királyi család: a Monacói Yacht Club és II. Albert herceg meghívására érkeztek, 15 méteres Tuiga nevű, fenséges vitorlást kapták kölcsön, és nyertek. Idén Bourbon Károly, Castro hercege, kiváló vitorlázó a meghívott, aki az argentin Germán Frers által tervezett Smeralda 888 kormányánál ül majd. Cannes ugyanis nemcsak a filmművészet és a híres nemzetközi fesztivál fővárosa. A vitorlázók szerint egyedülálló és kivételes helyszín, amelynek öblét nyugatról a Cap Roux, keletről a Cap d’Antibes védi az erős szelektől. Néha azért előfordul, hogy a Mistral vagy a Genovai-öbölben épp elterülő alacsony nyomású zóna hatására megélénkülő délkeleti szél vaddá teszi a terepet. De ugyanígy megeshet, hogy a víz olyan sima, mint egy tó, amely épp csak fodrozódik pár enyhe fuvallattól.

A Fife-szellemiség

A Cannes-ban induló Metric és Classic osztályú vitorlások többségét a legendás skót William Fife tervezte, majd a skóciai Fairlie-ben, a Clyde folyónál építették meg őket. Már hagyomány, hogy a Dragonok, a „királyok vitorlásai” sem maradhatnak el.

A Johan Anker által 1929-ben tervezett 9 méteres tőkesúlyos hajók a nemzetközi szezon egyik legfontosabb regattáján versenyeznek, akárcsak az 5.5 MJI osztály. A világ legszebb vitorlásainak teljesítményét a nemzetközi értékelés (JI) szerint értékelik, a közepesen bonyolult matematikai egyenletet Nathanael Herreshoff alkotta meg, még 1903-ban.

Régates Royales de Cannes: 2022. szeptember 18-24.

Kategóriák: 6 MJI, 12 MJI, Big Boats, Smeralda, Dragon, Tofinou, 5.5M JI, Auric Period < 15 M, Auric Period > 15 M, Marconi Period < 15 M, Marconi Period > 15 M, Classic Marconi < 15 M (Ton Cup Classic), Classic Marconi > 15 M.

Zenés összefoglaló film a 2021-es versenyről:

YouTube video

fotók: regatesroyales.net

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!