Király Zsolt és csapata történelmi győzelmet aratott

Egy szezonon belül megvan a negyedik tógyőzelme Király Zsoltnak és csapatának. A Raffica Sailing Team ezúttal az olaszországi Centomiglián diadalmaskodott.

Szombat reggel 8.30-kor elstartolt a 69. Centomiglia. Pénteken még nem úgy nézett ki, hogy az összes nevezett hajó vízen lesz szombat reggel, mert a tavon hatalmas tarajos hullámok voltak 25 csomó körüli széllel.

Bogliaco csodás kis települése előtti startvonalon gyülekeztek a hajók. Körülbelül 120 egység vett részt a Garda-tavi tókerülőn, amelyből csupán három volt katamarán, méghozzá Extreme 40 típusú. Borús délelőtti időjárás mellett a kb. 15 csomós szélben végig szépen krajcolva haladtak felfelé északnak a hajók.

A versenyt 1951 óta rendezik meg, a megmérettetés nyílt, tehát bárki részt vehet rajta. Így több osztály is képviseltette magát, láthattunk Assókat, liberákat, monofoilos hajókat, az új olimpiai L30-ból is több volt a vízen. A magyar Present Perfect csapata is egy L30-assal versenyzett, ám ők nem tudták befejezni a versenyt, ugyanis a technika ördöge közbeszólt.

A gyönyörű hegyeknek köszönhetően a Garda-tó mélysége helyenként eléri a 350 métert. A part menti városok előtt kihelyezett bóják kellemes távolságba terelték a hajókat, így mindenki úgy gyönyörködhetett a hajókban, akár egy séta közben vagy egész napos programként egy kávézó teraszáról figyelve.

A verseny útvonala: Bogliaco–Malcesine–Limone Sul Garda–Corno di Reamol–Castelletto–Bogliaco–Desenzano del Garda–Bogliaco. A szélerősségnek köszönhetően a délelőtt izgalmasra sikerült. A három katamarán pillanatok alatt elszáguldott a mezőnytől, esélytelen volt tartani velük a tempót. Köztük szintén volt egy magyar csapat, ám sajnos a hullámok őket sem kímélték, és eltört a bummjuk.

A végső győzelemért a két olasz Extreme 40-es versengett egymással. Sejtettük, hogy a 15–20 csomó közti szél nem fog kitartani a küzdelem végéig, de ameddig volt, addig fantasztikus élményt nyújtott a két kis monofoilos hajó, a 69F és a Gonet vitorlázása, ahogy cirkáltak körülöttünk. Ekkora szélben biztos, hogy övék a jövő.

A pálya északi részén a Raffica végig az 5-6. helyen haladt, a „tappancsosok” mögött lemaradva. Dél körül a felhőzet szakadozott, az idő melegedett, a szél gyengült, és ez a Király Zsolt által kormányzott liberának kedvezett. A magyar csapat ugyanis a győzelemért érkezett Olaszországba. Bámulatos teljesítménnyel a hátuk mögött minden esélyük megvolt arra, hogy a negyedik győzelmüket is begyűjtsék, és ez sikerült is nekik! Történelmet írtak a srácok: egy éven belül megnyerték a svájci Bol d’Ort, a német Rund Umot, a magyar Kékszalagot és tegnap megnyerték az olasz Centomiglia del Gardát.

A magyar Libera előtt ért célba első helyen a Super Sail Academy 1 csapata Roberto Benamatival, az olaszok egyik kedvenc vitorlázójával a fedélzeten, megnyerve a 69. Centomiglia del Gardát. Benamati tavaly is megnyerte ezt a versenyt egy magyar Extreme 40-essel, a The Reddel. Második helyen a Super Sail Academy 2 futott be. A mezőny este hét körül vette a déli bóját, köztük Varga Lajos Flaar 26RR típusú hajója.

Gratulálunk!

Szöveg és fotó: Kóczián Rita

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!