Kincseket rejt az elsüllyedt hajó

Bár a Woods Hole Oceanográfiai Intézet WHOI már három éve megvizsgálta a San José víz alatti maradványait, csak a közelmúltban kapta meg az engedélyt a felfedezés részleteinek ismertetésére.

A San José 62 ágyúval volt felszerelve, de így sem volt egy súlycsoportban a brit hajókkal. A galleont éppen ezért mindig kísérték hadihajók is, amikor évente egyszer arannyal megrakodva az Újvilágból Európa felé vitorlázott.

Amikor a San José elsüllyedt, épp Peruban bányászott kincseket szállított. A hajón tárolt arany, ezüst és smaragd mai árfolyamra átszámítva 4–17 milliárd dollárt érhetett. A kincsekkel a korszakban dúló spanyol örökösödési háború költségeit akarták fedezni.


1708-ban a galleon kísérete késett, a kapitány, José Fernandez de Santillan admirális, Casa Alegre grófja pedig úgy döntött, így is nekivág az útnak. Mint kiderült, a kapitány óriásit hibázott: hajóját megtámadták a britek, a San José pedig az ágyútűzben kigyulladt, majd a tenger mélyére süllyedt. A kincsvadászok és a régészek azóta keresték a roncsot.

A maradványokat végül egy nemzetközi kutatócsapat azonosította 2015 novemberének végén. A roncsot 600 méteres mélységben találta meg a kolumbiai Kulturális Minisztérium által támogatott csoport. Ekkor a szakértők még nem voltak biztosak benne, hogy valóban a San Josét sikerült-e felfedezniük. Ezért a WHOI a Remus 6000 segítségével közelebbről is elemezte a roncsot.

A roncs felfedezése óriási jelentőségű. A galleon rakományának elemzése segíthet alaposabban megérteni a 18. századi Európa gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyait. A kolumbiai kormány azt tervezi, hogy létrehoz egy múzeumot és egy laboratóriumot a roncsról származó leletek megőrzésére és konzerválására – írta a 24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!