Kikötési lehetőségek főszezonban

2017. július 26.
Címkék :

Szeretnénk csak késő délután kikötni, de a jachtkikötők hamar betelnek? Foglaljunk előre kikötőhelyet!

Az Adrián már a legtöbb bérhajón van wifi, így Horvátországban nem jelenthet gondot, hogy interneten előre helyet foglaljunk az ACI marinákba, akár menetközben is. A http://www.aci-marinas.com/en/ honlap főoldalán válasszuk a Booking! Reserve your berth in a moment, use ACI online booking! gombot. Adjuk meg, hogy melyik marinában hány órára várjanak, hitelkártyával kifizetjük, és már nem is kell sietnünk. Gondtalanul élvezhetjük a napot, öblözhetünk, amíg kedvünk tartja, estére pedig biztosan szabad hely vár ránk a kiválasztott jachtkikötőben. Ez az online előre foglalás az Adrián egyelőre csak a horvátországi ACI marinákban lehetséges és az olyan kikötőkben, amelyek a http://www.marinareservation.com oldalon szerepeltetik magukat.


A legtöbb magyar Horvátországon belül a Dél-Adriára megy hajózni Split környéki indulással, Hvart és Korculát pedig nem szívesen hagyja ki. Pedig a korculai ACI Marinába helyfoglalás nélkül be sem jutunk. Hiába látjuk, hogy üres a kikötő, elhajtanak, mert mindegyik helyre hajót várnak. Hvarban az óvárosi öböl városi üzemeltetésű, de a városka végében a Nauticka Centar Hvar fogad helyfoglalást. Érdemes tehát előre gondolkodni és online foglalni. Vagy tervezzük úgy az útvonalunkat, hogy ne vasárnap, vagy csütörtök éjszaka akarjunk Hvarra menni, illetve ne hétfőn vagy szerdán este akarjunk Korculán kikötni, amikor mindenki más is. Vagy eleve induljunk északnak, a Közép-Adriára, onnét a Kvarner-öböl szigeteihez, ahol eleve kevesebb a bérhajó, több a sziget, tagoltabb a partvonal.


A Földközi-térségben még Mallorca körül tudjuk a kikötői és a bójahelyeket előre rezerválni. Korzikai, szardíniai, szicíliai, nápolyi vagy törökországi hajózás esetén elsősorban telefonon, esetleg e-mailben tudjuk lebeszélni, hogy várjanak ránk. Érdemes, mert így mindig a legszebb helyeken, a városok szívében köthetünk ki, és a hajónkat biztonságban tudjuk. Horgonyon vagy bóján a jó tengerész kötelező gondosságával eljárva horgonyőrségben kellene hagynunk valakit a hajón.


Az Imray pilotkönyvek nemcsak a kikötők VHF-csatorna számát tartalmazzák, hanem az összes kikötési lehetőség telefonszámát és e-mail címét is. Olaszországban sok a magánmóló (pontile privato), amelyek akár hetekre előre felveszik a helyfoglalást.


Ha pedig nem fogadják a foglalásunkat, vagy nem jutott hely, rögtönözzünk! Odaköthetünk éjszakára a bezárt benzinkúthoz, a vízvételező helyre vagy a komp helyére.

Marosi Miléna, Varga Tamás – Mérföld Yachting

(A cikket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!