Kiemelkedően teljesítettek a hazai szállodák

2019. február 13.
Címkék :

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő évet zártak a magyarországi szállodák tavaly: a kelet-közép-európai régióban a második legmagasabb volt az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel mutatója Ausztria után, Csehország előtt – tudatta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A szervezet a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2018-as ágazati adatait idézve közölte: tavaly a 10 évvel korábbi időszakhoz képest több mint 60 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, meghaladva a 23 milliót. Ez az összes kereskedelmi szálláshelyen regisztrált vendégéjszakának a 75 százaléka. A külföldiek esetében még magasabb az arány, 82 százalék.

Tavaly 2017-hez viszonyítva, országos szinten 8,9 százalékkal nőtt a szállodák összes bevétele, így meghaladta a 453 milliárd forintot. A szobaárbevétel 7,5 százalékkal lett magasabb, megközelítette a 266 milliárdot.

A Budapest–Közép-Dunavidék régió 2018 évi vendégforgalma 10,4 millió vendégéjszaka volt, ez az országosnak 45 százaléka, a bruttó átlag szobaár itt közel 26 ezer forint volt. A második legnépszerűbb régió a Balaton, ahol 4 millió vendégéjszaka volt, bruttó 16 700 forintos átlagárral – írta az MTI.

(Fotó: booking.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!