Kiemelkedő forgalom a Bahartnál

2018. szeptember 24.
Címkék :

A személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A menetrendszerinti hajójáratokon 4 százalékkal utaztak többen az utószezon végéig, mint tavaly. Ezen belül a menetrendi hajókon utazók száma hasonlóan alakult a tavalyi évhez, míg a rendezvényhajók iránt közel 20 százalékkal nőtt az érdeklődés. A kompjáratok csaknem 9 százalékkal több utast, 30 ezerrel több gépkocsit, valamint 7 százalékkal több kerékpárt szállítottak Szántód és Tihany között a tavalyi év azonos időszakához képest.


A balatoni hajózási idény október végéig tart, ezt követően tóparti rendezvényekhez kötődően indulnak járatok. A Bahart vitorláskikötőt üzemeltető üzletága is sikeres, a cég 11 egységből álló kikötőlánca csaknem megtelt ezen a nyáron. Hozzátette, hogy tervezik egy 12. vitorláskikötő megépítését is, azonban ehhez még nincs meg a forrás.


Kollár József elmondta, még mindig nincs döntést azzal kapcsolatban, miként változhat a jövőben a 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő, 4 milliárd forintos törzstőkéjű Bahart tulajdonosi köre. A kormányzati szándék továbbra is az, hogy 12,6 milliárd forintot biztosítanak a társaság fejlesztéseire – tette hozzá. Megjegyezte, hogy tudomása szerint a kormány a jövőben hangsúlyosabb szerepet szán a Bahartnak a közösségi közlekedésben, ami azt jelenti, hogy a menetrendi hajózást mind térben, mind időben bővíteni kívánja.


A Bahart idén több mint félmilliárd forintot fordított önerőből fejlesztésekre. A társaság az idei évre 2,8 milliárd forintos forgalmat és 150 millió forint adózás előtti eredményt vár – írta az mti.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!