Kiemelkedő évet zárt a magyar turizmus

Minden idők legjobb nyarát könyvelhette el a hazai turizmus, sőt ősszel vidéken már a járvány előtti forgalom is visszaépült. Az év egészét nézve közel 10 millió vendég csaknem 29 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, ami 20, illetve 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

Mivel az év felében szinte zárva volt az ország, éppen ezért hatalmas teljesítmény, hogy minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, folytatják a turizmus újbóli húzóágazattá tételét az idén, és a tavalyi eredményes évet követően kiemelt figyelmet kap a vendéglátás, a szakmai-, vallási- és az egészségturizmus fejlesztése.

A szálláshelyek bevétele tavaly 22,5 százalékos emelkedéssel meghaladta a 360 milliárd forintot, a vendéglátásból származó bevételek pedig 36 százalékkal nőttek, több mint 970 milliárd forintra, SZÉP-kártyával több mint 55 százalékkal költöttek többet tavaly, mint az azt megelőző évben.

fotó: afar.com

A tavalyi a tervezés éve is volt, újragondolták a stratégiát, a turizmustörvény módosításával pedig elindult a szálláshelyek egységes osztályba sorolása, amely átlátható és fogyasztóbarát kínálatot teremt a piacon. Megkezdődött a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók csatlakozása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, így 2021 júliustól Magyarország legátfogóbb, valós idejű, big data állománya segíti az adatvezérelt döntéseket.

Az idei évben a fürdők korszerűsítését a tervek szerint jelentős pályázati forrás segíti majd. Az ágazatirányításban új, térségeken alapuló modell épül fel, emellett kiemelten kezelik a munkaerő minőségének javítását, az oktatást és a karrierút-formálást – írta az mtu.gov.hu.

fotó: rmx.news

címlapfotó: thecommonwanderer.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!