Kevesebbet járunk strandra

2018. július 5.
Címkék :

A tavalyinál 60 százalékkal kevesebb vendég kereste fel júniusban a budapesti strandokat, a felújított, részben fedett fürdők viszont alig vesztettek forgalmukból.

Már most megmutatkozott a fürdőfejlesztések jelentősége: az esős, hideg júniust a beltéri részekkel bővült, négy évszakos üzeművé tett Palatinus és a Paskál megúszta a tavalyinál 17-18 százalékkal kevesebb vendéggel, míg a Római-parti strandra és Pünkösdfürdőre 58-62 százalékkal kevesebben váltottak jegyet az elmúlt hónapban.

A fedett rész nélkül üzemelő budapesti strandok brutális júniusi lejtmenete kizárólag a kedvezőtlen időjárásnak tudható be, hiszen az első öt hónapban 9–21 százalék közötti forgalomnövekedést jeleztek a fürdők. Júniusban a forgalom visszaesése ellenére az összbevétel nem csökkent.

A vendégszám növekedésében a budapesti turizmus szárnyalása is benne van, de nem csak az. A fővárosi fürdőforgalom nagyobb mértékben nő, mint a város idegenforgalma. Egyre több a belföldi vendég is, akiknek egy része SZÉP-kártyával fizet. Tavalyelőtt 10, tavaly 8 százalékkal nőtt a pihenőkártyás forgalom, bruttó árbevétele tavaly meghaladta az 540 millió forintot.

Az első igazi nyári hónap idén lehűtötte a fürdőlátogatókat. A szezonkezdet, az év kiemelkedően legjobb hónapjának bizonyuló május után különösen szembetűnő a különbség. Májusban több mint 21 százalékkal nőtt a fürdőforgalom, az 1-jei hosszú hétvége és az utolsó is rendkívüli meleget hozott. A hatás nem is maradt el, különösen a felújított fürdők, a Paskál és a Palatinus dübörgött, előbbi 34,9 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi bevételét. A Palatinusról csak a látogatószám ismert, bázis nincs, mert tavaly májusban még zárva tartott a felújítás miatt, de a most feljegyzett több mint 37 ezer vendég önmagában is kiemelkedően jónak számít. Őszre elkészül a megújuló és kibővülő Csillaghegyi strand, év végén a pesterzsébeti fürdő újjávarázsolt régi épületét is átadják, mindezek újabb kiemelkedő forgalomnövekedést generálnak majd a várakozások szerint.


Idén a hétköznapi és a hétvégi jegyek is 100–200 forint közötti összeggel drágultak csupán. Strandolni továbbra is Csillaghegyen lehet a legolcsóbban, ahol az ezerforintos hétköznapi fürdőjegy megmaradt idén is, ennél a Pünkösdfürdőn továbbélő strandváró szerda 1500 forintos belépőjegye sem sokkal drágább – írta az mmonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!