Kevesebb az utazás az őszi szünetben

A foglaltság 10-15 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakétól, és az is eltérés, hogy míg az idén október 23-hoz, tavaly november elsejéhez kapcsolódott az iskolai szünetet is magában foglaló őszi hosszú hétvége.

Október 22–25. között az idén Eger, Hévíz és Hajdúszoboszló vezeti a toplistát, az iskolaszünet egészében pedig Eger, Hajdúszoboszló és Gyula. Tavaly Hajdúszoboszló és Eger mellé még Budapest is bekerült, az idén viszont az első tíz úti cél között sem szerepel. Viszont a foglalások átlagos értéke a tavalyi 48 ezer forintról – 25 százalékkal – 60 ezerre nőtt, és átlagosan 2,19 napos belföldi pihenést takar. A Szallas.hu-nál a foglalások értékének több mint a fele ötvenezer forint alatti, és a vendégek 84 százaléka legfeljebb százezer forintot költ szállásra.

A Szállás.hu-nál a foglalások 27 százaléka apartmanra, 19 százaléka vendégházra, 17 százaléka panzióra szól. Hunguest Hotels Zrt.-nél a hegyvidéki szállodák teljesítménye megközelíti a múlt évit, Mátraháza és Egerszalók környezete, szeparáltsága nagyobb biztonságérzetet nyújt. Az eddig túlnyomórészt külföldieket fogadó bükfürdői szállodát viszont szinte újra be kell vezetni a belföldi piacra.

A sikeres nyári szezon után az ősz nehezebb, hiszen a külföldiek ilyenkor jellemző beutazása teljesen megszűnt, és jóval kevesebb a céges program és a konferencia. Szinte csak a belföldi egyéni vendégekre számíthatnak a szálláshelyek, amelyek számára viszont biztató, hogy megmaradt az érdeklődés a belföldi utazás, kikapcsolódás iránt – írta a világgazdaság.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!