Kettősség a Balaton-parti idegenforgalmi bevételekben

Viszonylag jól alakultak az idegenforgalmi adóbevételek a nyáron a Balatonnál. Sok helyen nőtt a forgalom, de olyan is akadt, ahol csak az egy évvel korábbi eredményt sikerült hozni.

Az idei nyár felemásra sikerült a vendéglátással és szálláshely szolgáltatással foglalkozók számára, hiszen az első felében még örvendetesek voltak az eredmények. Majd a rezsiárakról szóló bejelentések következtében megtorpant a fellendülés. Ez a kettősség érezhető a nagyobb Balaton-parti városok idegenforgalmiadó-mérlegén is.

Zamárdiban valamivel 100 millió forint feletti bevételt hoztak a vendégéjszakák az önkormányzat kasszájába. Ez nagyjából azonos az előző évivel. A településen a nagyobb rendezvények nélkül szellős lett volna a nyár, de még azokon sem volt olyan nagy tömeg. Mindenesetre forintra sikerült hozni a tavalyi eredményt az idegenforgalmi adóból.

A forgalom erőssége azon is meglátszott, hogy míg tavaly többször is volt olyan hétvége, amikor tele volt a városban minden parkoló, addig az idén csak egy ilyen volt. A zamárdi szolgáltatók is felemás nyárról számoltak be, meglátásuk szerint az energiaárak növekedése miatt óvatosabban költöttek a vendégek.

Balatonföldváron valamivel nagyobb volt az idei bevétel az előző évhez képest, meghaladta az 50 millió forintot, ami tízszázalékos növekedés,. Most is a hétvégékre koncentrálódott a forgalom, és az idegenforgalmi adón kívül a parkolás- és strandbevételek is nőttek. Balatonföldvár továbbra is küzd a történelmi örökségével, hogy a szállodák apartmanházakká váltak, és ezekből eltűnt az idegenforgalmiadó-bevétel. Annak idején a Fesztivál szálloda közel 350 szobás volt, most 350 apartmannal működik, ugyanez a helyzet a hajdani 150 szobás Neptun szállodával.

Balatonlellén az előző év idegenforgalmi adóbevételét közelíti az idei, ami 86 millió forint volt szeptember 30-ig. A fizetős strand bevétele a korábbi 110 millióról 150 millió forintra nőtt, ami a jelentős érdeklődésen kívül az áremelésnek is betudható. A Covid előtti időszaknál is jobb volt az idei nyár, hiszen minden hétvégére megtelt a város, a rendezvények is telt házasak voltak, sőt, volt olyan időszak, amikor nem fért volna el több autó a városban, pedig szinte mindenütt lehet parkolni.

Siófokon az idei nyáron 769 300, januártól augusztusig mintegy 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez 37 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest, de a 2019-est is 21 százalékkal meghaladja. Az önkormányzat adatai szerint az idén augusztus végéig 231 millió forintot fizettek be a vendégéjszakák után a szálláshely-szolgáltatók – írta a sonline.hu.

fotók: theculturetrip.com, ifish.hu, hiphomeshungary.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!