Kettős rendezés: nők és férfiak a Bermuda Gold Cupon

A Royal Bermuda Yacht Club (RBYC) idén már a hetvenkettedik Bermuda Gold Cupot rendezi, ezúttal dupla versenyként: nők és férfiak számára.

A World Match Racing Tour világbajnoki állomására 2024. október 28. és november 3. között kerül sor Hamilton kikötőjében, ugyanazon a héten a női párosverseny-világbajnoki sorozat aktuális fordulóját is lebonyolítják. A Bermuda Gold Cup tavaly októberben tért vissza a World Match Racing Tourra, akkor a svéd Johnie Berntsson és csapata emelhette magasba a VII. György királyról elnevezett kupát. Az idei esemény időpontjainak tervezésekor figyelembe vették a 37. Amerika Kupa menetrendjét, amelyen 2024. október 20-ai zárással kalkulálnak.

Az RBYC komoly kihívást vállalt a kettős rendezéssel, miszerint a Bermuda Gold Cupot és a női párosverseny szériát ugyanazon a pályán, egyhetes látványosságként bonyolítsa le. A két esemény zökkenőmentessége érdekében a Bermuda Gold Cup 10, míg a női regatta 8 csapatos lesz – utóbbi egyúttal az első olyan női vitorlásverseny Bermudán, amelyen pénzdíjat is osztanak.

„Örülünk, hogy megrendezhetjük ezt a kettős versenyt, pláne, mivel a legmagasabb szintű nyílt és női versenyeket foglalja magában” – mondta Jon Corless, a Royal Bermuda Yacht Club korábbi elnöke és az idei Bermuda Gold Cup felelőse. „A World Match Racing Tour kereste meg a klubot azzal, hogy női versenyt is beiktatnánk a naptárba, a szervezőbizottságunk alaposan megvizsgálta a kérdést, hogy logisztikailag miként tudnánk egy naptári év alatt két versenyt biztosítani. A két regatta egyidejű lebonyolítása hatékonyan használja ki a versenyrendező személyzetet, valamint tovább növeli a kikötőben zajló, már így is izgalmas párosversenyek számát.”

„Hálásak vagyunk az RBYC-nek, hogy vállalták ezt a pluszterhet” – tette hozzá James Pleasance, a WMRT ügyvezető igazgatója. „A Women’s WMRT legfontosabb küldetése, hogy bővítse és népszerűsítse a női versenyvitorlázás lehetőségeit a legmagasabb szinten, és egy ilyen ikonikus helyszínen pontosan ezt teszi.”

Mindkét versenyen a 33 láb hosszú International One-Design (IOD) szlúppal vitorláznak majd. Az 1936-ban tervezett vitorlást hosszú orr- és tattúlnyúlások jellemzik, kormánya a tőkesúlyra van rögzítve. A regatta körmérkőzésekből, negyeddöntőből, elődöntőből, kisdöntőből és döntőből áll.

A Bermuda Gold Cup győztesének járó King Edward VII Trófea a legrégebbi díj a világon, amelyet one-design hajók számára rendezett vitorlásversenyen osztanak ki. Először 1907-ben adta át VII. Edward király a Jamestownban megrendezett Háromszáz éves Regattán, az első állandó amerikai gyarmat 300. évfordulójának tiszteletére, és ez az egyetlen olyan Király Kupa, amelyet valaha felajánlottak az Egyesült Államokban rendezett versenyre.

(forrás: wmrt.com, fotók: wmrt.com, powerboat.world)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!