Kétes hírű orosz milliárdos épít luxus-nyaralószigetet Görögországban

A komplexum bérleti díja várhatóan heti egymillió euró körül alakul, de vendégek csak akkor használhatják, ha a tulajdonos épp nem tartózkodik a szigeten.

Dmitrij Ribolovljev 2019 decemberében kapta meg az engedélyeket a görög hatóságoktól, hogy Szkorpiósz szigetén megvalósíthasson egy luxus hajós resortot. A szerényen VIP Exclusive Club névre hallgató komplexum részeként hotel, spa, 12 villa, sportközpont, farm, szőlőskert, amfiteátrum, helikopterleszálló és nagy méretű jachtok fogadására is alkalmas kikötő épül. A milliárdos és családja alapvetően saját használattal tervez, de az üres időkben hasznosítani kívánja a komplexumot. Hogy mekkora lesz rá a kereslet, az nem tudható, de az ára jó eséllyel meghaladja a heti 1 millió eurót – amikor 2024-ben elkészülnek mindennel.

Szkorpiósz neve azért csenghet ismerősen, mert ez volt Arisztotelész Onasszisz birtoka, amit 1983-ban vásárolt meg a görög államtól. Elhunytát követően a birtok a lányára, Christinára szállt, akinek 1988-as halálától a sziget elhagyatva állt. Ribolovjev 2013-ban vásárolta meg az örököstől (szintén Onasszisz-családtag) 120 millió dollárért.

Dmitrij Ribolovljev kalandos életutat tudhat maga mögött: gyógyszerésznek tanult, aztán gyógyászati segédeszközökkel kereskedett, majd befektetésekkel kezdett foglalkozni. Néhány év után a műtrágyabizniszre váltott, és ott csinálta meg a szerencséjét. Az Uralkali céggel kálium-karbonát alapú műtrágyát állított elő és adott el, de 1996-ban megvádolták üzlettársa, Jevgenyij Pantyelejmonov megöletésével. 2006-ban baleset történt az egyik bányájukban, de az ügyet elsimították, 2008-ra viszont olyan állami nyomás alá kerültek, hogy Ribolovjev inkább eladta a céget (kb. 6,5 milliárd dollárért). Ezek után ingatlanokba fektette a pénzét, de válóperüket kezdeményező felesége szerint csak előle menekítette a vagyont. 2011-ben részesedést vásárolt az AS Monaco futballcsapatban, 2013-tól pedig durván utazott Yves Bouvier svájci műkereskedőre, aki szerinte átverte (addigra Ribolovjev 2 milliárd eurót költött műtárgyakra).

Az ügy odáig fajult, hogy az orosz rendőröket vesztegetett meg Monacóban, sőt Philippe Narmino igazságügy-miniszterre is nyomást gyakorolt az „eredményes” nyomozás érdekében.

A Forbes 2019. áprilisi rangsorában Dmitrij Ribolovjev a 224. leggazdagabb ember volt, körülbelül 6,8 milliárd dolláros vagyonnal.

(forrás: ibinews.com, fotók: greekcitytimes.com; greekreporter.com; athensliving.wordpress.com; kooness.com; straitstimes.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!