Két magyar is az arany csoportba került az Optimist Európa-bajnokságon

A magyar vitorlázók közül Dávoti Tamara és Vágó Mátyás is az arany csoportban végzett az Optimist hajóosztály idei Európa-bajnokságán, Thesszalonikiben.

A legfiatalabb vitorlázók kontinensbajnokságán külön versenyeztek a fiúk és a lányok. A magyar Eb-válogatott héttagú volt, Takácsy Lilla és Szalontai Bence edző kísérték a csapatot. Mind a tíz kiírt futamot sikerült megrendezni az összes csoportnak, ami nem volt kis teljesítmény az átlagosan gyenge szeles, extrém forró körülmények között a rendezőknek, illetve a hosszú órákat a vízen töltő versenyzőknek.

A fiúk között Vágó Mátyás került az arany csoportba, a végelszámolásnál 51. lett a 166 induló közül. A többi magyar fiú mind ezüst csoportos volt, Gereben Barnabás a 71., Varga András a 80., Pour Máté a 105. helyen végzett. Kiegyensúlyozott volt a verseny, a görög Iason Panagopoulos pontegyenlőséggel, utolsó napi futamgyőzelmének köszönhetően nyerte az aranyat két spanyol ellenfele előtt.

A lányok között egyetlen magyarként Dávoti Tamara lett arany csoportos, 54. lett a 126 induló közül, míg Verebély Nadin 72., Szaplonczay Panna 84. helyen végeztek – mindketten az ezüst csoportban. Az Európa-bajnok az olasz Maria Luisa Silvestri lett.

„Nagyon kemény verseny volt, a versenyzők napi 7-8 órát töltöttek a vízen, 38-40 fokos kánikulában. csak az utolsó napra csökkent valamelyest a hőmérséklet. A seabreeze volt a jellemző szél, átlagosan 5-8 csomóval fújt, az utolsó két nap hozott néha kicsit erősebb frissüléseket. A legkellemesebb meglepetést az jelentette, hogy versenyzőink milyen jól működtek együtt mint csapat, segítették egymást, és mindenki küzdött minden futamban végig. Rengeteg tapasztalatot hozott ez a verseny, a viszonylag egyenletes seabreeze felértékeli a rajt és a hajósebesség szerepét, kevesebb múlik a kifinomult taktikán, az idehaza megszokott forgolódó szelekben begyakorolt sokfordulós csatákon. A nagy mezőnyökben való rajtolás területén van tehát a legtöbb tanulnivalónk” – nyilatkozta Szalontai Bence.

Az Eb eredményei megtekinthetők ide kattintva.

(hunsail.hu)

fotók: 2023europeans.optiworld.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!