Két hónap múlva rajtol a Kékszalag

A legnagyobb létszámú magyarországi vitorlás esemény, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtjáig két hónap van hátra. A verseny, amely évek óta Európa legnépesebb tókerülő regattája, július 6-án reggel 9-kor kezdődik. A feladat: legfeljebb 48 óra alatt megkerülni a Balatont, és visszatérni a balatonfüredi célba.

„A Magyar Vitorlás Szövetség mint rendező számára óriási kihívás ez az esemény, amely ma már egy nyolc-tíz napos eseménysorozat” – mondta Holczhauser András, a sportági szakszövetség főtitkára. A Kékszalag Erste World Nagydíj előtti hétvégén a felkészülési versenyként is felfogható Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjra kerül sor, majd a nagy verseny rajtját megelőző nap tartják a Kékpántlika Erste World ifjúsági távolsági versenyt. „A vízi eseményeket parti rendezvények színesítik, felméréseink szerint Balatonfüred idegenforgalma csupán ennek az eseménynek mintegy húszezer vendégéjszakát köszönhet” – fűzte hozzá a főtitkár.

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíjnak több esélyese is van, ám mintegy két hónappal az esemény előtt még nagyon nehéz pontos számadást készíteni arról, hogy mely hajó lehet az abszolút első helyezett. A csapatok ilyenkor még titkolóznak a technikai újításokkal kapcsolatban, és javában zajlik a felkészülés. Tavaly Litkey Farkas Festipay nevű katamaránjával nyerte a versenyt, és mindenképpen az esélyesek közé számít, akárcsak a Fifty-Fifty nevű kétárbócos katamarán, a jelenlegi Kékszalag-rekorder, vagy a két évvel ezelőtti győztes, a Safram nevű svájci csapat. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a kéttestű hajókat a hagyományos egytestűek aligha tudják majd megszorítani.

„A topcsapatok mellett a Balaton régi, gyönyörűen felújított vitorlásai is megérik a közfigyelmet: a Sirocco, a Nemere vagy a Lillafüred nevű 75-ös cirkáló, a Tramontana vagy a Veszprémben, Cittel Lajos műhelyében jelenleg felújítás alatt álló Hungária” – húzta alá a főtitkár. A Kékszalagon minden induló – az idén mintegy 600 hajót, közel 3000 versenyzőt várnak – nagyon komoly sportteljesítményt nyújt, így minden vitorlázó megéri a figyelmet, aki az elemekkel és az ellenfelekkel küzdve teljesíti a teljes, mintegy 155 kilométeres versenytávot.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!