Készül a legfejlettebb felszíni tengeralattjáró

2020. november 13.
Címkék :

Tengeralattjáróként és motorcsónakként is használható a kategóriájában a világ eddigi legfejlettebbjének mondott, Victa nevű hajó.

A Victa a brit SubSea Craft cég koncepciója, és a vállalat bejelentése szerint a prototípus fejlesztésének utolsó szakaszában járnak, a tervek szerint jövő januárban indulnak a tengeri tesztek.

A jármű induló árát körülbelül 9 millió dollárra becsülik, és ezért a Victa azt ígéri, hogy ez lesz a világ legfejlettebb felszíni tengeralattjárója, amely gyors lesz, lopakodó és technikailag is fejlett.

A járművet szénszálas kompozit burkolattal építették, ami erőssé, ugyanakkor könnyűvé teszi. Teljesen feketére festik, hat búvár, egy pilóta és egy navigátor fér el benne, akik mindegyike búvárfelszerelést visel. Ez azért kell, mert a Victa a merülés során vízzel árasztja el a kabint. Mindez két percet vesz igénybe, ami rekordnak számít.

A Victa helikopterrel a vízre tehető, ahonnan 74 kilométeres óránkénti sebességgel haladhat a célpontig. Az utazási sebessége 55 kilométer óránként, az üzemanyag-kapacitása és a fogyasztás alapján elérhető távolsága pedig 463 tengeri mérföld, azaz nagyjából 800 kilométer.

Merüléskor a rendszer 20 kilowattos villanymotorokra kapcsol át, amelyeket lítium-ion akkumulátor hajt. A víz alatti maximális sebessége 15, utazási sebessége 11 kilométer óránként. Hatótávolsága a víz alatt 46 kilométer, és legfeljebb 30 méterre tud süllyedni – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!