Keresik a legjobb balatoni strandokat

A Balatoni Szövetség az idén is meghirdette a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amelyre 36 strand nevezett. A helyszíni bejárások június harmadik hetében zajlanak az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével.


A Balatoni Szövetség képviselőin kívül a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki nemzeti Park, valamint a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai helyszínelnek a strandokon. Segíti az értékelést a Kerékpáros Magyarország Szövetség képviselője, aki a kerékpárosok szempontjából fontos szempontokat figyeli a fürdőhelyeken.


Az idén három különdíjat osztanak ki: a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Kerékpáros-barát Strandja, valamint a Balaton Legsportosabb Strandja. Emellett Veszprém, Zala és Somogy megye önkormányzata is különdíjat ajánlott fel egy-egy – a minősítés során kiemelkedően szereplő – megyéjükben fekvő strand számára.

A minősítés során a bizottság vizsgálja a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe veszik a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Emellett minősítik a strandi vendéglátóhelyeket és egyéb szolgáltatásokat (wifi, értékmegőrző stb.). Az idén – az elmúlt évekhez hasonlóan – egytől öt csillagig kapnak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!