Kérdőre vonta a NOB elnökét egy vitorlázó

Facundo Olezza azzal a ténnyel szembesítette Thomas Bachot, hogy az aktuális változtatások kizárják az atletikusabb sportolókat az ötkarikás játékokból.

Az olimpiai programban szereplő vitorlázás komoly változásoknak néz elébe Tokió után. A Finn hajóosztály kirakásával lényegében befellegzett a 85 kilónál nehezebb vitorlázóknak. Facundo Olezza Argentínát képviselte Rióban, a huszonhárom indulóból a kilencedik lett, Tokióban is ott lesz, de utána megszűnik számára az olimpiai vitorlázás lehetősége. A sportoló a május végén rendezett, tizedik Nemzetközi Sportolói Fórumon (10th International Athletes Forum) megkérdezte Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, szerinte rendben van-e az, hogy 2024-re a tíz vitorláseseményből ötön változtatnak. Ezzel összefüggésben pedig a 85 kilogrammnál nehezebb férfisportolók elől már annak a lehetőségét is elveszik, hogy egyáltalán próbálkozzanak, a jelölt hajóosztályok között ugyanis nem szerepel olyan, amelyben ilyen felépítésű sportolók sikerrel versenyezhetnek. Véleménye szerint ezzel a World Sailing (a vitorlázás nemzetközi szervezete) „szembemegy a saját olimpiai irányvonalával. Én 100 kiló vagyok, az ön segítsége nélkül kizárnak az olimpiai családból. És nemcsak magamról beszélek, hanem több száz vitorlázóról szerte a világban, akik ugyanígy járnak”.

Az elnök kerülte a közvetlen válaszadást, de hosszas reakciója vége felé nyilvánvalóvá vált, hogy tisztában van a nyíltvízi vegyespáros tőkesúlyos osztályt és lebonyolítási rendjét illető kérdésekkel, valamint az annak esetleges kiváltására tett javaslatokkal. „Várjuk ki, mi lesz most! A programmal foglalkozó bizottságunk néhány héten belül összeül, a NOB végrehajtó bizottsága az ő javaslataik alapján hozza meg a döntését. Elnézést, de ennél többet most nem ígérhetek” – mondta.

A párbeszéd (0:41-nél kezdődik):

YouTube video

(forrás: sail-world.com, címlapfotó: fay.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!