Kemény menet lesz a Déli-óceánon

vendee-globe-620x350Amint a skipperek elérik a Déli-óceánt, alacsony nyomású övezetek határozzák meg az időjárásukat. A Tristan da Cunha és Gough-szigetektől a Horn-fokig mintegy 12 ezer mérföldet kell hajózniuk az Antarktiszról sodródó jéghegyeket jelző határvonallal párhuzamosan.

Ez a legkeményebb szakasz az Indiai- és a Csendes-óceán hullámóriásai. Amint kikerültek a Déli-óceán világából, még hétezer mérföld vitorlázás vár rájuk Dél-Amerika partjai mellett egészen az Észak-Atlanti vizekig, míg ismét megpillanthatják a Vendée Globe befejezését jelentő piros bóját Les Sables d’Olonne-ban.

vr-261112-r-644-0

A skipperek kevesebb mint egy hónap alatt jutnak le a novemberi hidegből az egyenlítői forróság és a trópusi zivatarok világába, majd a jeges antarktiszi körülmények közé. A Déli-óceán a Brazíliából, Madagaszkárból, majd Új-Zéland felől induló alacsony nyomású övezetek hatása alatt a föld körüli út háromötödét teszi ki. Ezekkel a hátszeles szakaszokkal igyekeznek a skipperek lépést tartani, hogy a magas nyomású övezetek csápjai nehogy elérjék őket. Az erős északnyugati, majd a frontokat követő jeges délnyugati szelek váltásai mind a hajóknak, mind a skippereknek komoly kihívást jelentenek.

PRB_2409834b

Miután Patagóniát is elhagyják, ismét a Szent Ilona-szigeteki magas nyomású övezet állja útjukat, majd a Brazíliából lebukó alacsony nyomású ciklonok szembeszeles, óriási szélfordulásokkal tarkított viharos időjárása teszi próbára a flottát.

icebergs-337604_960_720

Alighogy Fa Nándor és társai elhagyják a brazil partokat, szinte látómezőbe kerül ismét az egyenlítői szélcsendes övezet. Itt a Fernando de Noronha szigetcsoporttól nyugatra haladnak tovább, amíg el nem érik az Azori-szigeteknél lévő magas nyomású övezet keleti szeleit. Ez az övezet akár a Karib-tengerig is elnyúlhat, egyébként két részre osztott, amelyek körben is mozognak, illetőleg Európáig is elérhetnek. A skippereknek meg kell próbálniuk nem leragadni egy-egy szélcsendes zónában, mielőtt ismét elérik az atlanti-óceáni viharokat, amelyek januárban akár a Déli-óceánon tapasztaltaknál is durvábbak lehetnek.

arriere-de-virbac-paprec-3-nbsp-nbsp-small-copy-nbsp-jean-pierre-dick-virbac-paprec-3-small-r-900-650

Az út túlnyomó része hátszeles szakasz, de az idén először a jégkapuk miatt az is előfordulhat a Déli-óceánon, hogy egy-egy magas nyomású övezet blokkolja a vitorlázók útját – olvasható a spiritofhungary.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!