Katasztrófa fenyeget a Karib-tengeren

Háromszázezer köbméter nyersolaj van abban a venezuelai Nabarima olajtankerben, amely két éve horgonyoz a karib-tengeri Paria-öbölben. A hajó megdőlt, és ha nem sikerül megállítani, akkor hatalmas katasztrófát okozhat a világ egyik legszínesebb élővilágú területén.

A Nabarima ötször annyi olajat tartalmaz, mint az Exxon Valdez, amely 1989-ben okozott ökológiai katasztrófát Alaszka partjainál. Abban a balesetben legalább 200 ezer élőlény pusztult el, a halak és egyéb állatok tíz év múlva is betegségeket mutattak, a madarak eltűntek. Az Exxon Valdez-katasztrófa kutatók szerint hetven évig érezteti hatását.

A Nabarima jelenleg 25 fokos szögben dőlt meg, és egyelőre nem tettek semmit a megállítására. Helyi környezetvédők elmondták, hogy a különösen súlyos hurrikánszezon miatt még fenyegetőbb a katasztrófa, amely ha bekövetkezik, a Karib-tenger egész déli felén tönkreteheti az élővilágot. A területet a klímaváltozás amúgy is megviseli, a Nabarima felborulása pedig olaj lenne a tűzre.

Az alábbi videót Gary Aboud, a Fishermen and Friends of the Sea főtitkára készítette a megdőlt hajóról, október közepén.

YouTube video

Október 23-ai frissítés: a hajót üzemeltető szervezet elkezdte kiszivattyúzni a tartályokban lévő olajat.

forrás: hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!