Katamaránok győzelmével zárult a Kékszalag előtti erőpróba

A Vándor Róbert kormányozta RSM2 nevű katamarán futott be elsőként a Balaton keleti medencéjében megrendezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjon, amely az utolsó nagy erőpróbája volt a július 26-án rajtoló 50. Kékszalag Erste Nagydíjra készülő vitorlázóknak. A versennyel párhuzamosan zajlott a klasszikus hajók csatája, a 21. Izsák Szabolcs Emlékverseny, amelyen a Lillafüred ért be elsőként a balatonfüredi célba. A befutási sorrendek még nem hivatalos végeredmények, a rangsor az óvások és kizárások miatt még változhat.

Több mint 250 hajó indult a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 21. Izsák Szabolcs Emlékversenyen szombaton. A Balaton keleti medencéjében a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred távon viszonylag gyenge szélben megrendezett versenyen a nemhivatalos befutási sorrend alapján az első háromban a katamaránok végeztek.

Rekorderek az élbolyban

Elsőként a Vándor Róbert kormányozta RSM2 nevű katamarán futott be a balatonfüredi célba. Másodikként a Prevital, Litkey Farkassal a kormánynál, de a tizenháromszoros Kékszalag-győztes vitorlázó a verseny után visszalépett a versenytől. A harmadik helyen a Kékszalag alig több mint 7 órás időrekordját tartó – Józsa Márton vezette – Opel Fifty-Fifty ért be. Litkey Farkas visszalépése miatt a Black Jack lett a harmadik, utóbbi katamaránt Roland Gäbler kormányozta a versenyen. Kalocsai Zsolt, az RSM2 csapatfőnöke közölte: „Nagyon örülünk, hogy sikerült behúzni az első helyet, komoly csapatmunka volt. Most a hajón is, de az elmúlt hetekben is, mert pár hete eltört az árbóc, ezt pedig meg kellett a mostani versenyre csinálni.” Hozzátette, hogy a versenyen kemény küzdelem volt, mert mindenki nagyon gyors. „Kitekintve a Kékszalagra biztosan van 7-8 hajó, amely esélyesként indulhat” – fogalmazott Kalocsai Zsolt.
A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal párhuzamosan, ugyanezen a távon rendezték meg a 21. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, más néven a Classic Roundot, amelyen a klasszikus hajók indulhattak. A Classic Roundot a Lillafüred 75-ös cirkáló nyerte Gál András Levente vezetésével. Mögötte két 70-es cirkáló ért be a célba, a Pannónia és az Orpheus, előbbit Jordán Balázs, utóbbit Herkó Dezső kormányozta. A felsorolt sorrendek nemhivatalos eredmények, az óvási tárgyalások miatt módosulhat a végeredmény.

Jön az 50. Kékszalag Erste Nagydíj

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára közölte: „A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 21. Izsák Szabolcs Emlékverseny az utolsó nagy erőpróba volt a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíj előtt, amely július 26-án csütörtökön indul Balatonfüredről. Hozzátette: A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 21. Izsák Szabolcs Emlékversenyen rekord született azzal, hogy több mint 250-en neveztek. Ez az érdeklődés és a korábbi éveknél jóval több online nevezés miatt megalapozottan számíthatunk arra, hogy a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjra rekordszámú nevező, azaz több mint 600 hajó érkezik.

A Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, amely egyesíti az innovációt a hagyományokkal. Emellett a Kékszalag hozzájárul a magyar vitorlázás és a magyar tömegsport fejlődéséhez, valamint a balatoni turizmus is népszerűsíti.

 

Képek: Cserta Gábor / MVSz

Forrás: MVSZ

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!