Katalogizálj horgonyokat!

Létezik egy adatbázis 2008 óta, amelybe bárki tölthet fel információkat. A szervezők pedig értékelik az elvégzett munkát.

Maga a horgony egyidős a hajózással, bár kezdetben nem olyan alaposan tervezett darabokat használtak, mint manapság. Megtette egy kellően nehéz kő is. Aztán ahogy fejlődött a technika, megjelentek új anyagok, és a mindenféle formák, tervezési elvek alakulása a mai napig híven tükrözi a technológiai fejlődést. Egyes típusok elterjedése jól mutatja, merre húzódtak a kereskedelmi útvonalak, milyen irányokban zajlottak felfedezések. És sok közülük a mai napi felfedezetlenül hever a tengerben.

Eddig bő ötszáz került be a katalógusba (és ezzel együtt a térképes adatbázisba), vagyis nyomon követhetők a projekt eddigi eredményei. A rendszer ráadásul rugalmasan áll a dologhoz, minimumadatként a fénykép és helyszín kettősének beküldését várja el, de lehetőséget ad egyedi jellegzetességek és méretek rögzítésére. Ráadásul jutalmazza a közreműködőket bronz-, ezüst- és aranymedállal.

A munka megkezdéséhez a szervezők még kaptak támogatást, mára azonban teljes mértékben egyéni adományokra építve működnek, így aki nem tud felkutatni egyetlen horgonyt sem (számítanak a szárazföldiek is!), az is segítheti a munkát.

Fotók és forrás: biganchorproject.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!