Júliustól kell fizetni a velencei városlátogatásért

2019. október 14.
Címkék :

Velencében a városi tanács döntése szerint 2020. július 1-jétől belépődíjat szednek azoktól a turistáktól, akik csak egy napra látogatnak a városba.

A városnézési illeték mértékét később határozzák meg, a bevezetésről szóló határozat 3 és 10 euró között jelölte ki a határait, az összeg várhatóan függ majd attól, hogy mekkora a látogatottság egyes napokon. A díjszedés oka, hogy a várost csúcsidőben naponta 130 ezer turista özönli el, ami egyre jobban zavarja a helyi lakosokat.

Nemrég arról született döntés, hogy a nagy méretű óceánjárókat elterelik a lagúna egyes vízi útjairól a balesetveszély és a súlyos környezeti terhelés miatt, de a nagy hajók teljes kitiltásáról – ami érzékelhetően csökkentené a turisták számát – egyelőre mindig nem született döntés, bár a helyi lakosokat képviselő civil szervezetek ezt évek óta követelik.

Még a díjbeszedés módszerei kidolgozásra várnak, de a hatóságok arra fognak törekedni, hogy a látogatók előre, az interneten vagy más olasz tartományokban is kiválthassák a belépési engedélyt. A cél, hogy 2022-től teljesen elektronikus úton történjen a jegyváltás. A bevételt Luigi Brugnaro polgármester szerint az óváros karbantartására és tisztán tartására fordítják. Nem kérnek külön belépődíjat azoktól, akik szállást foglalnak a városban, mert a szállásdíj már most is tartalmazza a turisztikai adót. Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól azok is, akik dolgozni, tanulni vagy családi okból utaznak Velencébe – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!