Jövőre Medemblikben lesz a Finn Masters-világbajnokság

Először csak a 2020-as eseményt törölték, de aztán a 2021-es helyszín sem felelt meg, így jöhetett a holland beugró.

Finn hajóosztályban az kerül a Master kategóriába, aki elmúlik negyvenéves (később jön a Grand Master, aztán a Grand Grand Master, hogy végül Legendként záródjon a pályafutás). A tagok meglehetősen aktívak, az egyes versenyeken komoly létszámban gyűlnek össze a versenyzők a világ minden tájáról. Az idén a holland Port Zelande adott volna otthon a világbajnokságnak, de azt az eseményt a koronavírus-járvány miatt törölni kellett. Aztán kiderült, hogy a 2021-es regatta tervezett helyszínén (PuntAla, Olaszország) sem olyanok a körülmények, amikkel biztosan lehetne tervezni a jövőt. Elsőként a holland osztályszövetség lépett, és ajánlotta fel jövő évi helyszínnek Medembliket, így tizenhárom év után a mezőny visszatér Németalföldre: 2008-ban szokatlan, mediterrán (vagyis ideális) körülmények között zajlott a verseny. A pontos dátum tartja a hagyományokat: május 21–28.

Andy Denison, a Finn Masters elnök elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy a Holland Finn Klub ezekben a nehéz időkben ilyen nagyvonalú ajánlatot tett. A Holland Királyi Yacht Club lelkesedése és tapasztalata a garancia egy sikeres rendezvény lebonyolítására. Így eltelik némi pluszidő, mire újra láthatjuk PuntAlát, de hiszem, hogy megéri a várakozás. Izgatottan várjuk az együttműködést a Holland Finn Osztállyal és a Holland Királyi Yacht Clubbal, pláne, hogy ez lesz az ötvenedik Finn Masters-világbajnokság. Nagy bulinak ígérkezik, remélem, sokan el tudnak majd jönni.”

Chris Frijdal, a Holland Finn Osztály elnöke ehhez hozzátette: „Drága finnes barátaim, sajnálom, hogy 2021-ben nem tudunk PuntAlába menni, pláne, hogy emlékszem, milyen jó versenyt futottunk ott 2011-ben.

YouTube video

Megértjük ugyanakkor, hogy olasz barátaink micsoda nehézségekkel néznek most szembe, örülünk, hogy legalább ennyivel segíthetünk nekik. Túl a 2008-as Masters-vb-n, Medemblik két Gold Cupnak (ez a Finn-világbajnokság hivatalos neve – a szerk.) és három Európa-bajnokságnak adott már otthont, nem beszélve az évente megrendezett Medemblik Regattáról, így aztán sokan ismerhetik saját tapasztalataik alapján.”

Az a bizonyos 2008-as Finn Masters-világbajnokság azért is volt emlékezetes, mert az addigi legnagyobb mezőny (229 induló) gyűlt össze rajta.

YouTube video

2009-ben Maubuisson (Franciaország) letaszította a trónról (264 induló),

YouTube video

a rekordot azonban Torbole (2016, Olaszország) tartja 355 indulóval.

YouTube video

A Finn jelenleg olimpiai hajóosztály, 2021-ben még biztosan szerepel a programban, ám nagyon valószínű, hogy utána kikerül az ötkarikás játékokról. Magyarországot Berecz Zsombor képviseli Tokióban – London és Rio után –, immár harmadszor.

(Fotók és forrás: Nemzetközi Finn Osztályszövetség)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!