Jövőre jöhet az önvezető hajó

2017. szeptember 27.
Címkék :

A norvég Yara International és a Kongsberg Gruppen bő egy év múlva útnak indítana egy önvezető hajót, amitől évente 40 ezer teherautóval lehet kevesebb a norvég utakon.

Várható volt, hogy a tisztán elektromos és önvezető autók fejlesztésének lendülete más iparágakat is magával ragad. Most egy újabb fejlesztés bukkant fel, ami a tengereket hódítaná meg. Két norvég cég, a Yara International és a Kongsberg Gruppen nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megépíti „a tengerek Tesláját” – írta a hvg.hu.

A cég a legénység nélküli, teljesen elektromos meghajtású hajóját 2018 végén indítaná útjára, amely egyelőre csak részben lenne önvezető. Bár a fedélzetén nem lenne legénység, a teherhajót távolból lehetne irányítani. Igaz, nem sokáig, 2020-ban ugyanis jönne a teljesen önjáró változat. A Yara Birkeland mindehhez GPS-t, radart, kamerákat és más szenzorokat építene belé.

A hajó költsége mintegy 25 millió dollár (kb. 6,8 milliárd forint), amely háromszor annyi, mint egy hagyományos teherhajó esetén, a számítások szerint azonban a fenntartási költség (nem kell hozzá üzemanyag, nem kell legénység) mintegy 90 százalékkal kevesebb. Ráadásul évente mintegy 40 ezer teherautóval kevesebb lesz a szárazföld útjain, ami nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a baleset-megelőzés szempontjából is jelentős előrelépés.

A tervek szerint a 100 konténer szállítására alkalmas hajó a Yara International által gyártott műtrágyát szállítaná a mintegy 60 kilométerrel arrébb lévő Lavrik kikötőjébe. A hosszú távú tervek szerint később Brazíliába is indulhat ilyen hajó – olvasható a hvg.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!