Jövőre indul a hazai csatornahajózás

Magyarországon 2020-tól lehet bérelni hajós jogosítvány nélkül is igénybe vehető lakóhajókat, amelyeket a francia Nicols cég üzemeltet.

A Nicols egyik magyarországi bázisa Kiskörén, a másik pedig Tokajban lesz. Kisköréről indulva a Tisza folyón és a Tisza-tavon át az Alföld és a Hortobágyi Nemzeti Park vidékén hajózhatunk keresztül, Tokajról indulva a Bodrogon és a Felső-Tiszán át a Zempléni-hegység lábánál található régió vulkanikus bortermő vidékeit csodálhatjuk meg.

Egy kétnapos túra ára 863 eurótól (270 ezer forinttól) kezdődik, az egy hétre szóló bérleti díjat 1726 eurótól (540 ezer forinttól) kezdődően kell kalkulálni. Az ár egyrészt attól függ, hogy mekkora és milyen felszereltségű hajót választunk, másrészt pedig attól, hogy főszezonban vagy idényen kívül vesszük-e igénybe a szolgáltatást.

Egy lakóhajóban a vécé és a zuhanyzó mellett konyhafülkét találunk, és a család vagy a társaság méretétől függően két-, három- vagy akár több hálószobás hajók közül is választhatunk. Minden hajón található egy vízbe vezető néhány lépcsőfokos létra, azaz bármikor leereszkedhetünk úszni egyet.

A hajókhoz nincs szükség hajós jogosítványra, sem hajózási tapasztalatra, ám indulás előtt részletes eligazítást kapnak a bérlők azokból az ismeretekből, amelyekre az út során szükségük lehet. A hajók irányítása tehát egyszerű és biztonságos, és kora tavasztól késő őszig is lehet használni őket – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!