Jövőre halasztották a Sail GP-t

Tekintve, hogy az utóbbi időben részt vevő csapatok, a nemzetközi stáb és a partnerek egészsége kiemelt hangsúlyt kapott a Sail GP életében is, a sorozat szervezői úgy döntöttek, hogy 2020-ra teljes egészében felfüggesztik a versenyzést.

Az idei évre öt fordulót terveztek, február végén Sydney-ben rendben le is zajlott az első kör, a két következő eseménynek (április, San Francisco és június, New York) pedig már megvan a 2021-es dátuma. A tervek között szerepelt még Nagy-Britannia és Dánia meglátogatása (augusztus és szeptember), itt még zajlanak a tárgyalások a konkrét időpontról.
Ezzel együtt emelni kívánják az események számát, méghozzá legalább hétre, ami azt is magával hozza, hogy a 2021 áprilisában kezdődő szezon áthúzódik 2022 elejére. A 2020-as Sydney Sail GP eredményeit törlik.

Russell Coutts CEO a következőt nyilatkozta: „Az általunk megálmodott és létrehozott sorozat egyik legnagyobb erőssége a nemzetközisége, hiszen ezeken a versenyeken a világ minden részéről érkeznek a jobbnál jobb vitorlázók. Az egészségügyi vészhelyzetben azonban épp ez a földrajzi változatosság az, ami bizonytalanságot okoz. Ezért most eggyel hátrébb kell lépnünk, és csak akkor foglalkozni újra a vitorlázással, amikor az nem jelent kockázatot. De addig sem lazítunk, megvizsgáljuk, hogyan tehetjük még érdekesebbé a versenyeket, miként javítható a közvetítés színvonala. Ebbe beletartozik az F50-es katamaránok, a szimulátor és a játékplatform fejlesztése, illetve egy perce sem feledkezünk meg arról a célunkról, hogy 2025-re karbonsemlegessé tegyük a regattát. Meggyőződésem szerint ez az újratervezett második évad jobb lesz, mint eredetileg lett volna, ami nagyban köszönhető kitartó támogatóinknak (Rolex, Oracle, Rockwool) és a versenyeket közvetítő televíziós csatornáknak (Sky Sports, CBS Sports, Fox Sports, Canal+ Sport, TVE és TV3, TV 2 Sport, DAZN).”

Sydney-ben a négyszeres olimpiai bajnok (egyszer Laserben, háromszor Finnben) Sir Ben Ainslie kormányozta brit csapat győzött, a helyi menő, Tom Slingsby által vezetett, címvédő ausztrálokat legyőzve a döntőben.

YouTube video

„Ami most zajlik, komoly kihívást jelent mindenkinek, főleg az egészségügyben dolgozóknak. A sport jelenleg kevésbé fontos, azzal ráérünk akkor foglalkozni, amikor senki sincs veszélyben. Persze nehéz a parton ülve várakozni, pláne, amilyen sikeres volt a bemutatkozásunk. Megtiszteltetés ezekkel a hajókkal versenyezni, és tudom, hamarosan eljön az idő, amikor újra megtehetjük. Addig is minden lehetséges módon fejlesztem magam, hogy még jobb legyek, amikor ismét vízre szállunk” – tette hozzá Russell Coutts.

Azért, hogy segítsék a cég életben maradását, Coutts teljes mértékben lemondott a fizetéséről, míg az alkalmazottak önkéntesen lemondtak a nekik járó juttatások egy részéről az év végéig. Néhány elbocsátásra is sor került, a szerződött sportolók a 2020-ra tervezett bevételük felét kapják meg – írta a sailgp.com.

(fotó: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!