Jövőre bárki kipróbálhat egy római kori hajót

2020. június 15.
Címkék :

Különleges építkezés indult el Gorsiumban: egy eredeti méretű, római korabeli hajó készül az egykori kikötő közelében felállított sátor alatt. A kezdeményezés végén a látogatók egy 9 méter hosszú folyami őrnaszádot vehetnek birtokba, amelyhez hasonlók közlekedtek egykor a Sárvízen.

A Szabad-Tér Egyesület önkéntesei kezdték el annak a római korabeli hajónak az építését, amely a Szent István Király Múzeum jövő évi kiállításához kapcsolódó olyan látványosság lesz, amelyre fel is lehet mászni, kipróbálni az evezőket vagy fotózkodni. Az építési munkálatok a bejárathoz közel folynak egy sátor alatt: a helyszín nem véletlen, hiszen néhány méterre található Gorsium 2-3. századi kikötője, amelynek a mesterséges öblét a rómaiak hozták létre.

A hajóreplika a római kornak megfelelő technológiával készül, és vízre is lehet tenni, ami ennek a projektnek egy későbbi eleme lehet, az egykori római kikötő megnyitásával. A Sárvíz jelenleg pataknyi szélességű, viszont az ókorban egy a Dunához hasonlítható folyam volt, hajók közlekedtek rajta, nagyon aktív vízi élet zajlott.

Az épülő 9,1 méter hosszú, 1,75 méter széles, körülbelül másfél tonnás hajó egy folyami őrnaszád, aminek az eredetije Mainz mellől származik, a Rajnának egy azóta lefűződött oldalágából. Az ottani római kikötőben egy viharban süllyedtek el a hajók, amelyek az azóta szárazföldi területen egy építkezés során kerültek elő, később pedig a helyi ókori hajómúzeumban találtak végső helyet.

Az építést a tervek szerint január 15-ig fejezik be, közben időről időre a látogatók is bemehetnek majd a sátorba megnézni a munka folyamatát, előrehaladását, előre meghirdetett időpontokban – írta a szekesfehervar.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!