Jönnek az újabb, milliméterre kihegyezett csaták – 52 Super Series

2023. április 19.
Címkék :

Annyira szoros küzdelem várható 2023-ban, hogy április első hetében a flotta nagy része már Valenciában tesztelt és edzett.

A társaság jó része azt keresi, hol nyerhetne egy-egy század csomót, a Quantum Racingnek ezenfelül egy új, fiatal tagokat is felvonultató csapatot kell felzárkóztatnia, mielőtt Saint-Tropez-ben fellibben a függöny.

Mivel az America’s Cuphoz kapcsolódó kötelezettségei egyre több időt és energiát vesznek igénybe, nem Terry Hutchinson vezeti a csapatot a szezonban, és a tulajdonos Doug DeVos is csak látogatóként vesz részt néhány regattán, hogy szurkoljon a Quantum Racing powered by American Magicnek. Az átlagéletkor meredeken zuhan a fedélzeten az új grinder, új stratéga, új midbow és új kormányos érkezésével, de az új taktikus, John Kostecki azért gondoskodik arról, hogy a fiatalok ne vegyék át teljesen a hajó irányítását. A 22 éves Harry Melges IV ül a kormányhoz, Victor Diaz De Leon lesz a stratéga/navigátor, Sarah Stone tölti be a midbow szerepkört, Lara Poljsak pedig hátrébb lépett tartaléknak.

Ed Reynolds csapatigazgató: „Mi vagyunk a leggyorsabb hajó a versenypályán (2022-ben világbajnokok lettek, illetve megnyerték az éves ranglistáta szerk.), ennek az előnynek a fenntartása fontos, azon voltunk, hogy az ezért felelős csapat egyben maradjon.”

Valenciában nemcsak a felállásbeli változásokba, de az új szezonra időzített fejlesztésekbe is bepillantást nyerhetünk. A két, Judel Vrolijk tervezte hajó (Platoon és Provezza) új pengéket kapott a tőkesúlyára (folytatva a Quantum és az Alegre által tavaly megkezdett sort). A Slednek is új pengéje van, ők Valenciában fognak először vízre szállni, szeretnék megvizsgálni a rigg beállításának különböző módjait azt a szabálymódosítást követően, amely lehetővé teszi a rigg magasságának további 2 mm-es beállítását. A csapat Francesco Bruni taktikust vesztette el az America’s Cup miatt, így Murray Jones a stratégából taktikussá lép elő, Michele Ivaldi pedig stratégaként érkezik a fedélzetre.

További érdekes személyi változás, hogy visszatér a korábbi Azzurra-szkipper Guillermo Parada, aki Tony Langley Gladiator csapatához csatlakozik taktikusként. A 2012-ben, 2015-ben, 2017-ben és 2019-ben szerzett négy 52 Super Series bajnoki címével Parada elképesztő szintű ismeretekkel büszkélkedhet az osztályról és legfőképp arról, hogy mi kell a győzelemhez. Hongkongból érkezik az új Alpha+ csapat, amelynek a tulajdonosa a legmagasabb szinten akarja megmérettetni magát, és fiatal, főként amatőr legénységgel versenyez. Bár néhány tapasztalt őszes halánték is támogatja őket…


(forrás: seahorsemagazine.com fotók: 52superseries.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!