Jönnek a 3D-vel nyomtatott önvezető hajók?

A Massachusettsi Műszaki Egyetem egy ezzel foglalkozó csapata olyan hajókat gyártott 3D-nyomtatással, amelyek saját magukat kormányozzák.


A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói egy csoportja egy flottányi önvezető hajót állított elő, pusztán nyomtatással.


A szerkezeteket szándékosan téglalap alakúra tervezték, ez ugyanis lehetővé teszi számukra, hogy oldalirányba is mozoghassanak vagy hozzákapcsolódjanak valamilyen más tárgyhoz, esetleg egy hasonló eszközhöz, és így hidat képezzenek mondjuk egy kisebb folyó két partja között.


Mindegyik kis hajó tápegységgel, rádiófrekvenciás és wifiantennával van felszerelve a kommunikációk és az irányítás megkönnyítése érdekében, borítása pedig a durvább körülményeknek is ellenáll.


A szakemberek szerint a robothajók elsősorban szállítmányozás céljából lehetnek hasznosak, ezáltal pedig jelentősen is csökkenthető a szárazföldi utakon bekövetkező torlódás. Az önvezető technika révén működése ráadásul emberi felügyeletet sem igényel. Ezzel együtt persze még rengeteg munka van velük, különösen a pozicionálás és a tájolás szempontjából. Eddig csupán néhány kísérlet zajlott, most azt vizsgálják majd, hogy a hajók működéséért felelős algoritmus továbbra is pontosan működik-e, ha a járművek méretét esetleg növelik – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!