Jön az Ezüst szalag, az év első vitorlásversenye

A Spartacus Vitorlás Egylet június 6–7-én rendezi a nagyhajós mezőny egyik legizgalmasabb erőpróbáját, a Balatonföldvár–Balatongyörök–Balatonföldvár éjszakai túraversenyt. Eddig minden évre jutott izgalom: 2018-ban viharos szél, 2019-ben nagyon gyenge szellő, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozhatnak fejtörést a résztvevőknek.

Egy azonban idén is biztos: az Ezüst szalag sportértékét, izgalmát és az esti, éjszakai hajnali Balaton szépségét nem befolyásolhatja semmi. A versenyen természetesen az MVSZ ajánlásait maximálisan figyelembe veszik a rendezők: kizárólag a VIHAR rendszeren keresztül lehet nevezni, a parti rendezvények kötelező elhagyása miatt csökkentett nevezési díjat csak átutalással lehet befizetni, parti nevezés nincs. A díjkiosztó elmarad, a nyereményeket – köztük az abszolút elsőnek járó örökös vándordíjat, egy súlyos ezüsttálcát – később juttatja el a helyezetteknek a rendezőség.
Ami viszont változatlan: a rajt a Balatonföldvár előtti vízterületen lesz június 6-án, szombaton 18 órakor és június 7-én, vasárnap 14 óráig lehet érvényesen befutni. Az Ezüst szalag remek edzés a Kékszalagra, a mintegy 80 kilométeres távon fel lehet frissíteni az éjszakai hajóvezetés, a navigáció és a hajón belüli kommunikáció trükkjeit. A 8 méter Open kategória az osztály kérésére az idén is négykezes lesz.

Az Ezüst szalag változatosságára és színvonalára jó példa az eddigi győztesek listája: 2018-ban az RSM2 modifikált AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc alatt tették meg a távot. 2019-ben a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok Roland Gaeblerrel a kormánynál, nekik a gyenge szélben az előző évinél percre pontosan öt órával több idő kellett a táv teljesítéséhez.

Különleges vitorlás szezon lesz a 2020-as, az elsődleges továbbra is az egészség és az ezzel kapcsolatos szabályok maximális betartása lesz. Ez azonban nem befolyásolja a vitorlázás szépségét, a versenyek izgalmát, sportértékét. Az élet Balatonföldváron, a Spariban az Ezüst szalag után sem áll meg: június 15–17-én kerül sor a F.W. Raiffeisen Private Banking évadnyitó ifjúsági versenyre, ahová a 29er, a 420, a Laser Radial és a Laser 4.7 hajóosztályban vitorlázó fiatalokat várják.

Az Ezüst szalag versenykiírása megtekinthető ide kattintva. A F.W. Raiffeisen Private Banking évadnyitó ifjúsági verseny kiírása pedig itt elérhető.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!