Jön az E-vitorlás Nemzetek Kupája

A World Sailing és a Virtual Regatta az e-vitorlázásban vadonatúj koncepció mentén indította el a nemzetek kupáját, egy az országok közötti kieséses versenyt, amely végén a világ legeredményesebb e-vitorlás nemzetét díjazzák. A projektben Böröcz Bence versenyszabály-szakértőként vesz majd részt.

Az E-vitorlás Nemzetek Kupáján minden olyan ország, amely nemzeti bajnokságot is tart, nevezhet egy 10(+1) fős csapatot. Ezt egy csapatkapitány vagy szóvivő vezeti, aki akár versenyző is lehet. A versenyzőket pontos kritériumok mentén kell kiválasztani, hogy az országon belüli képviselet a lehető legszélesebb legyen: szükség van így tényleges csúcsvitorlázókra (olimpikonok, világ- és kontinensbajnokok), a nemzeti bajnokságok legjobbjaira, vitorlásklubok képviselőire, és ügyelni kell mindkét nem jelenlétére is.

A versenyforma szerint a csapatok először az e-vitorlázásban egyelőre szokatlanul nagy mezőnyfutamokban mérik össze képességeiket, majd az itt elért eredmények alapján rendezik őket párokba, ahol egyenes kieséses rendszerben mérkőznek. A pontszámítás szabályait a vitorlázásban is ismert csapatversenyeken megszokottak adaptációjaként készítik el, hogy a résztvevők továbbra is a lehető legközelebb érezzék magukat a tényleges vitorlásversenyekhez.

A győztes ország azon túl, hogy elviszi a nemzetek kupáját, a jövő évben ingyenesen tarthatja meg a nemzeti bajnokságát, saját virtuális helyszínt fejleszthet a játékban és a csapattagok mindegyike VIP-jegyet nyer a Virtual Regatta Inshore játékban.

A megmérettetés szeptember végén indul, a részletes szabályok megtekinthetők ide kattintva – olvasható lapunk állandó szerzője, Böröcz Bence jurylife.com oldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!