Jön az automata vízitaxi

Egy amerikai cég odáig jutott, hogy mesterséges intelligenciát, kamerákat és szenzorokat összekötve megalkotta a kormányos nélküli hajóirányítás lehetőségét. Eredetileg a konténerszállítók automatizálását tűzték ki célul, de most szélesítik a felhasználási területet.

Egész úgy indult, mint bármelyik másik egyetemi kutatási projekt. Thiru Vikram, Alexander Zhitelzeyf és Emilie Reynolds a Buffalo University végzős mérnökhallgatóiként csak iskolai feladatot teljesítettek a fejlesztések megkezdésével, majd 2015-ös diplomázásukat követően céget alapítottak a munkára.

Az általuk kifejlesztett AutoMate nevű rendszer az önálló navigálás biztonságát hivatott fokozni, figyelve a többi hajót, az akadályokat és az egyéb zavaró tényezőket (például az úszókat), méghozzá nem kis körben: a célpontokat huszonnégy tengeri mérföld távolságból képes azonosítani. Első körben a kereskedelmi hajókra céloztak, aztán kibővítették a célközönséget szabadidős járművekre és olyan, kisebb méretű szolgálati bárkákra, mint a vízitaxik.

Thiru Vikram, a Buffalo Automation igazgatója elmondta: „Kettős problémával állunk szemben, városainkat ugyanis a szénalapú gázok és a közlekedési dugók egyaránt szorongatják. Mi erre próbálunk megoldást kínálni, amikor vezető nélküli vízitaxikat indítunk útjukra Plymouthban. Ezzel kiegészítjük a kereskedelmi hajót automatizálását célzó projektünket, amiben a mesterséges intelligencia segítségével lehetővé válik a partról való irányítás. Amivel a legénységet megóvjuk a tengeri balesetektől, járványoktól és egyéb, a munkavégzésükkel összefüggő veszélyhelyzetektől. Angliai kísérletünket az idén szeretnénk végrehajtani, ha azt a járvány miatt kialakult helyzet engedi. Megmutatjuk az embereknek, milyen érzés lehet egy önvezető vízitaxival közlekedni. Meggyőződésem, hogy az első igazán jól és megbízhatóan működő, vezető nélküli jármű hajó lesz, nem pedig autó” – írta az ibinews.com.

(fotók: voanews.com techweek.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!