Jól szerepeltek az innovatív magyar hajók

A CoreComm – Pannon Egyetem – Balatonalmádi Solar Boat Challenge napelemeshajó versenyt második alkalommal rendezték meg Balatonalmádiban az innováció, a fenntarthatóság jegyében, amelyen hét holland, egy lengyel és két magyar csapat vett részt.

A látványos technikai sporteseménynek Hollandia és Monaco után, valamint a szeptemberi németországi és szardíniai futam előtt adott otthont a Balaton. A fenntarthatóságot középpontba helyező mérnökversenyen minden csapat saját fejlesztésű napelemes hajókkal méreti meg magát többféle típusú versenyszámokban. Szlalom, gyorsasági és hosszú távú futamok során derült ki, hogy melyikük használta ki optimálisan az erőforrásait. A csapatoknak tehát egyensúlyban kell tartaniuk az akkumulátorok kapacitását és a hajójuk működését, miközben megőrzik a csapatszellemet.

Az idei versenyre dizájnos, igazán a Balatonhoz illő külsőt kapó Sparky és a Pannon Egyetem Solar Boat Team különösebb technikai probléma nélkül, mindössze egyetlen ponttal lemaradva – a másik magyar intézmény, a Budapesti Műszaki Egyetem csapatát megelőzve – a nyolcadik helyen zárta a háromnapos sorozatot.

Az történt, amire számítottunk, de meglepődtünk az egyes versenyszámok eredményein. A szlalomversenyen, a top speeden és a match race-en is igen szép eredményt ért el hajónk. Sajnos a délelőtti, hosszú távú versenyek pontszáma duplát ér, ezért ezek az eredmények nem jelentettek akkora előnyt – értékelt a verseny után Medvegy Tibor. A Pannon Solar Boat Team vezetője hozzátette, megbízhatóan, szépen teljesített a hajó, minden versenyszámot befejeztek, büszke a csapatra és a hajóra.

A további fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte, Sparky szárnyassá alakítása az egyik fő cél, itt sokat lehet nyerni energiahatékonyság terén. Az elkötelezett főszponzor egy új szett napelemparkkal ajándékozta meg a csapatot, ezt már most ősszel felhelyezik a hajóra, amely szintén komoly növekedést hoz a hatékonyságban.

A motiváció adott, a napelemes hajóversenyzésben már profinak számító hollandoktól van mit tanulni, hisz a mezőny első felében végző hajók hatótávolságban, sebességben legalább a dupláját tudják a többiekének – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!