John Winning, a 69 éves szkiffes örökifjú

John „Woody” Winning a harminchetedik szezonjára készül a 18 lábas szkiff osztályban, és annyira komolyan veszi, hogy új hajót építtetett.

Szó nincs ugyanakkor arról, hogy az ősz Winning és társai pusztán töltelékként jelennének meg a mezőnyben: a 2020–2021-es szezonban futammásodikok lettek a későbbi győztes Smeg mögött a 2021-es JJ Giltinanon (ez az osztály nem hivatalos világbajnoksága), végül pedig a kilencedik helyen végeztek. Korábban megnyerték a 2020-as tavaszi bajnokságot, illetve hetedikek lettek az ausztrál bajnokságon.

Mondhatjuk, hogy sorsa eleve el volt rendelve, hiszen vitorlázócsaládba született: apja és nagybátyja a negyvenes években többször nyert bajnokságot a 12 lábas osztályban, amire felfigyelt Bill Stanley, és az 1946–47-es szezonban velük indult a 18 lábasok ausztrál bajnokságán – amit meg is nyertek. John több hajót is kipróbált, mielőtt beült volna a 12 lábas szkiffbe, hogy aztán társával megnyerje az 1971–72-es bajnokságot, majd – a TraveLodge támogatásával – az 1974–75-ös Interdominiont (ez az összevont ausztrál és új-zélandi bajnokság). 18 lábas karrierje 1975–76-ban indult, csapatával rendre óriási csatákat vívtak a korszak másik kiemelkedő egységével a Color 7-essel (kormányos Iain Murray, a legenda).

John „Woody” Winning és Iain Murray

Winning nagyságát mutatja, hogy akkor is sikerrel vette fel a harcot ellenfeleivel, amikor nem volt szponzora a Yandoora.

Az 1985–86-os szezon végeztével majd tízéves szünet következett, John ekkoriban a családi vállalkozást építette, illetve feleségével nevelte két fiát. 1995-ben tért vissza a versenyzéshez, hogy aztán 2000-ben végre felérjen a csúcsra – nem is akárhogy: tripla győzelemmel, Euan McNicol és Anthony Young társaságában megnyerve a JJ Giltinant, valamint az ausztrál és az új-dél-walesi bajnokságot. A 2003–2004-es szezon óta a Yandoo ismét szponzor nélkül rója a köröket a pályákon, de így is rendszeresen az első ötben végez a JJ Giltinanon, ha épp nem, akkor is a mezőny első felében kavar.

Winning és Winning

Győzelem Dániában, a 2011-es Mark Foy Trophyn:

YouTube video

Október 10-én kezdődik a 18 lábas szkiffek 2021–2022-es szezonja, amely immár a nyolcvanhetedik (!) a sorban (Winningnek pedig a harminchetedik), a Yandoo mellett hárman is új hajóval szállnak vízre.

A mezőny:
Smeg, Michael Coxon
Tech 2, Jack Macartney
Yandoo, John Winning
Noakesailing, Sean Langman
Lazarus Capital Partners, Marcus Ashley-Jones
Birkenhead Point Marina, Tim Westwood
Burrawang-Youngs Henrys, Simon Nearn
Shaw and Partners Financial Services, Steve Thomas
Fisher & Paykel, Jordan Girdis
Finport Finance, Rob Greenhalgh
The Kitchen Maker-Caesarstone, Lachlan Steel
Ilve, Nick Daly
Noakes Blue, Yvette Heritage
Noakes Youth, Tom Cunich
The Oak Double Bay-4 Pines, Aron Everett
Rag & Famish, Harry Price
18 Footers Restaurant, Pedro Vozone
Balmain Slake, Henry Larkin

Belső kamerás felvétel 2017-ből (a menet 3:01-nél kezdődik, figyeld a sebességi adatokat!):

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: sailsmagazine.com.au, sail-world.com, flickr.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!