Jó minőségű a Balaton vize

2019. május 16.
Címkék :

Jó állapotban van a Balaton vize, pedig télen jóval enyhébb volt az időjárás, mint a sokéves átlag.


A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai szerint a Balaton befagyása olyan sajátos ökológiai környezetet teremt a tavi életközösségek számára, amely semmilyen más körülmények között nem jöhet létre. Az elmúlt télen nem fagyott be a tó, ez az állapot pedig várhatóan egyre gyakoribbá válik. A szél által rendszeresen felkevert üledékrészecskék kiülepednek, a napsugárzás akadálytalanul lejut a tó üledékének felszínére. Ennek eredményeként a háborítatlan üledékfelszínen sajátos mikroszkopikus algaegyüttesek fejlődnek ki a 3-4 fokos vízben. Szerencsére ennek az állapotnak az elmaradása nincs kimutatható hatással a tó tavaszi-nyári vízminőségére.


A Balatonban élő algapopulációkra nem jellemző rájuk a néhány évvel ezelőtt jelentős problémát okozó túlszaporodás, de a kipusztulásuk sem fenyeget. Az intézet szerint jelenleg az évszaknak megfelelő, 10 mikrométernél is kisebb kovamoszatok jelentik a Balaton domináns algaközösségét, és ezek nem veszélyesek az emberi egészségre.


A Keszthelyi-öböl enyhén barnás színű a víz sem rontja a vízminőséget, a színt a Sió által bemosott természetes anyag, a növények által termelt humin okozza. A part menti köveket vörösmoszat-bevonat borítja, amely ugyancsak a megfelelő vízminőség indikátora. Az enyhe időjárás miatt a nádasok a szokásosnál hamarabb kihajtottak, és egyes halfajok pedig korábban kezdtek ívni – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!