Jó hír a Horvátországba utazóknak

Megszűnik a fizetőkapus rendszer Horvátországban, az autópályákat kezelő vállalatok 2022-től átállnak az elektronikus autópálya-díjfizetési és az automatikus rendszámtábla-felismerő rendszerre.


Déli szomszédunkban már évek óta tervezik, hogy változtatnak a fizetőkapus rendszeren, hogy gyorsabb legyen a forgalom és megszűnjön a készpénzfizetés. Az új rendszer kiépítésének egyetlen feltétele volt, hogy a pályadíj nem lehet sem drágább, sem olcsóbb a mostaninál. Ez utóbbi miatt vetették el a matricás rendszert, amely a számítások szerint 300 millió kunával kevesebb bevételt eredményezett volna évente.

Jelenleg két megoldás létezik, a DSRC- és a GPS-alapú rendszer. A DSCR nagyon hatékony az autópályákon, ahol a járműveket fel- és lehajtását fémvázra telepített érzékelőkkel ellenőrzik, anélkül, hogy azok megállnának vagy lassítanának.


A rendszámtábla-felismerő rendszert a külföldi autók miatt fontos bevezetni. Ehhez egy applikációt kell letölteni, amit a bankkártyához kötnek, és az autópályadíj összegét a hitelkártyáról vonják le – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!