Jeanneau Leader 30 – Korlátok nélküli élmény

2018. augusztus 10.
Címkék :

Vannak autósok, akik kedvelik a magas üléspozíciót, mivel nagyobb rálátásuk nyílik a forgalomra. Ha egy ilyen sofőr vízre száll, nem hagyhatja ki a Jeanneau kabinos túramotorcsaládjának fontos tagját, a Leader 30-ast, amelynek kokpitje olyan magasan helyezkedik el, hogy onnan egy jó szemű kapitány messziről pásztázhatja a partvidéket.

Hogy egy szórakozásra tervezett, de jelentős motortérrel ellátott motorjacht hogyan lehet sokoldalú és kényelmes? Vagy úgy, hogy minden négyzetcentimétert többszörösen is felhasználnak variálható felületekkel, vagy a különböző funkciójú eszközök olyan szorosan illeszkednek egymáshoz, hogy ne hagyjanak kihasználatlan felületeket. A Leaderben mindkét megoldás megtalálható, ráadásul elragadóan ötletes módon váltogatva.


Az, hogy az orrban kialakított ülőfelületek kihasználatlanság esetén teljesen a dekk lemezébe simulnak, vagy hogy a fedélzeten található összes asztalt úgy helyezték el, hogy a körülöttük elhelyezett ülőkék szintjéig lesüllyesztve az ülőfelületet növeljék, csak két apró példa a praktikum és az egyszerűség csodás párosítására.

Magas hajó, széles paletta
A variálhatóság a kabinban, a belső térben mutatkozik meg igazán. A hajót kétféle, egy moabitölgyre és egy dióra alapuló kettős falburkolati megoldással kínálják, nyolc színből álló választék áll rendelkezésre a bőrbevonatokból, és persze a külső ülőfelületeket, illetve a fabetéteket is legalább két-két színből választhatja ki a tulajdonos.


Emellett a hajó nagyon tágas: nagy a kajütfekhely, amely egy jelentős franciaágy méretével vetekszik, nem beszélve a már említett asztalból és ülőgarnitúrából összeálló hatalmas fekhelyről. A mosdó, valamint a konyha kialakítása is igényességről és praktikumról árulkodik.

A fedélzet alatt
Nos, a Leader 30-as esetén bőven van motorválaszték. Lehet bel- vagy külmotor, egy vagy kettő, dízel, benzines, turbó, sőt akár elektromos motorral is felszerelt. A megrendelő igényeihez mérten akár 350 lóerőre is képes, ha dízel, ha benzines. Elektromos külmotorral veszíthet a teljesítményéből, viszont egy ideális hajót kapunk a Balatonra. A kül- és belmotoros változat csaknem mindenben megegyezik, kivéve a hátsó kiképzést.

Technikai adatok
Teljes hossz: 9,23 m
Hajótesthossz: 7,76 m
Szélesség: 2,98 m
Merülés: 0,60 m
Víz feletti magasság rolba nélkül: 2,16 m
Tömeg: 3700 kg
Üzemanyagtartály kapacitása: 300 l
Víztartály kapacitása: 100 l
Kabinok száma: 1
Ágyak száma: 4

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!