Izgalmas szuperjacht-koncepciók a nagyvilágból

A szuperjachtok tervezői minden létező méretben és formában próbálnak újat és egyedit alkotni. Ki kell találniuk a majdani vásárlók igényeit, az érkező technológiai újításokat és ki kell tűnniük a tömegből, néha meghökkentő dizájnelképzeléseikkel. Mutatunk most párat, és csak remélhetjük, hogy ebből legalább néhány merész terv megvalósul.

Codecasa Jet 2020
A Codecasa futurisztikus, 70 méteres, repülőgépek ihlette szuperjachtdizájnja, a Codecasa Jet 2020 tele van a repülés világából „kölcsönzött” stílusjegyekkel. Jellegzetes az áramvonalas orr a légbeömlőkkel vagy a megemelt hátsó tat, ami egy repülőgép vízszintes vezérsíkját idézi. A szénszálas kupolák belsejében lévő radarantennák, amelyek az AWACS repülőgépek antennájára emlékeztetnek vagy a hajótest közepén végigfutó ablakok, amelyek a szárnyat szimbolizálják.

Project L
A Project L, a francia dizájner, Thierry Gaugain friss és ultramodern, 120 méteres szuperjacht-koncepciója, amit a tengerparti kavics sima formája ihletett. A teljesen kinyitható fedélzetek közvetlenül a tengerre nyílnak. A dízel-elektromos hibrid meghajtócsomaggal működő jachtot úgy tervezték, hogy suhanjon a vízen. A futurisztikus funkciók között szerepel egy csúcstechnológiájú víz alatti médiaterem, a hatalmas vízre nyíló tender garázs és a tengeralattjáró-dokk.

Fata Morgana
A monacói tervező, George Lucian extrém, 70 méteres koncepciójának célja az északi-sarkvidéki éghajlatváltozás tudatosítása. A Fata Morganának nevezett felfedező szuperjachthajótest-koncepciót arra tervezték, hogy a sarkvidéki régiókban hajózhasson vele leendő tulajdonosa. Szembetűnő elemei a havas tengerparti sziklák által inspirált hajóorr, a félig fedett kültéri medence, az obszervatórium és helikopterpad. A rendkívül alacsony kibocsátású Fata Morganát felszerelik az óceán folyamatos megfigyelésére és azonnali adattovábbításra szánt műszerekkel. A fedélzeten 12 vendég és 18 fős személyzet tartózkodhat.

Hypnosquid
Ahogyan a nevéből is érződik, Roberto Curtó 63,2 méteres Hypnosquidje, meglehetősen egyedi kialakítású. Amikor a szuperjacht külsejét megtervezte – a SuperYachtsMonacóval közösen –, Curtót a tintahal alakja és elegáns, gyors mozgása inspirálta Az egyik legszembetűnőbb dizájnjegy a LED-szerű színes ablakok sorozata, amelyek a tintahal szemeit ábrázolják és elválasztják a különböző fedélzeteket.
A 10 vendég és 12 fős személyzet számára tervezett Hypnosquidben botanikus kertet, masszázstermet és moziszobát is találunk. Különleges kialakítású az étkező, ahol a vendégek a látványkonyhában dolgozó séf munkáját is élvezhetik.

Wind Motion
A francia hajótervező, Mathis Rühl mutatta be új, 70 méteres trimarán szuperjacht-koncepcióját, Wind Motion néven. A korábbi R77 vitorláskoncepciójához hasonlóan a legfontosabb újítás a vitorlarendszerben rejlik, amelyet többszörös, forgó, ikerárbócok és összecsukható vitorlák alkotnak. A teljesen automatizált rendszer még a közepes szélben is biztosítja a megfelelő teljesítményt.

Az R77-estől eltérően a Wind Motionön a vitorlák páronként közös árbócot kaptak, így közös a forgópontjuk is, ezzel csökkentve a súlyt és a rezgéseket, egyben növelve az aerodinamikai hatékonyságot, valamint felszabadítva a fedélzetet. A hajót opcionálisan szélturbinákkal lehet felszerelni, amelyek töltik a jacht akkumulátorait álló helyzetben is.
A funkcionalitástól eltekintve a Wind Motion lenyűgöző dizájnt kapott. A fordított szögű hullámtörő orr kialakítása a csodálatosan ívelt üvegbetétes felépítménnyel valóban egyedi megjelenést kölcsönöz a szuperjachtnak.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!