Izgalmas futamok Orfűn

Nagy küzdelmek és igazi stadionhangulat jellemzi az orfűi modellvitorlás világbajnokság futamait.
Nem véletlenül az egyméteres hajóosztály számít a legnépszerűbbnek a modellvitorlás-világbajnokságon.

A 68 hajós mezőny rendkívül komoly technikát vonultat fel. Azok a hajók, amelyek néhány éve a kívánságlisták élén szerepeltek, jó, ha ma a C csoportban tudnak vitorlázni. A riggek teljesen egyformák és a tőkesúly is nagyon kötött szabályok szerint készül. Ellenben a testformák nagy fejlődésen mentek keresztül. Krajcban a térnyerés, hátszélben a stabilitás változott meg kedvezően az elmúlt 1-2 évben. A dobogó aspiránsai valamennyien a legújabb technikával versenyeznek.


A lengyel Jan Springer 17 ponttal áll az élen a 18 pontos cseh Pavel Novotny előtt. A német Jens Amenda 24 ponttal harmadik, míg Csóka László 25 ponttal a negyedik. A három kínai topversenyző kényelmes távolságban (10–19 pont) követi az élmezőnyt. Tízen belül még egy magyar versenyző áll, Garay György 9. helyen várja a folytatást.


A magyar csapatból Kiss Miklós 14., Székely Antal 20., Országh Tibor 28., Forrai Csaba 33., Illés Zoltán 35., Bodnár Imre 36., Schulek János 40., Forró Krisztián 42., Nagy Ferenc 43., Lendvai Gábor 53., Horváth István 60., Kellényi István 64. helyezést ért el hét futamot követően.


Élményszámba megy Orfűn modellvitorlás versenyzőnek lenni, soha nem látott stadionhangulat jellemzi a futamokat. Szurkolás, bíztatás segíti a versenyben lévő vitorlázókat és tapsvihar köszönti a futamgyőzteseket. Szerdára gyenge déli szelet vetít előre a meteorológia, ami sajnos Orfűn nem tartozik a stabil szelek közé, így a szerencsével is barátkoznia kell annak, aki győzni akar.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!