Itt vannak a jövő évi utazási trendek

2019. december 18.
Címkék :

Időhiány, környezettudatos közlekedés, többgenerációs nyaralás, maradandó élmények keresése – jövőre ezek éreztetik majd a hatásukat a turizmusban.

A Booking.com adatai szerint a gazdik 42 százaléka számára már ma is fontos döntési szempont, hogy magával viheti-e a nyaralásra házi kedvencét. Mintegy felük szívesen fizetne többet azért, hogy állatbarát helyen tartózkodhasson. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nászútra az újdonsült házaspár nem kettesben utazik el, hanem egy olyan nagy nyaralást szervez, amin a legközelebbi barátaik és családtagjaik is részt vesznek.

Egyre többen szerveznek mikronyaralásokat. Ez a trend eddig is tapasztalható volt, de 2020-ban még erősebb lesz. Egyre több dolgozó fiatal utazik el családjával néhány napra úgy, hogy közben az e-mailjeire válaszol. Ennek a trendnek a része az is, amikor valaki az üzleti útját toldja meg egy-két nap kikapcsolódással.

Többmegállós találkozás vadállatokkal. A bővülő légi összeköttetések száma és a rövidülő szabadságok hívták életre a luxusutazásoknak ezt a trendjét: az utasok rövid idő alatt olyan sokat szeretnének látni, amennyit csak lehet. Egyetlen nyaralás alatt meg lehet nézni a gorillákat Ruandában, a gyűrűsfarkú makikat Madagaszkáron, a tigriseket Indiában és a cetcápákat a Maldív-szigeteken. Több szakértő úgy vélte, hogy 2020-ban tovább nő a vonatközlekedés népszerűsége, hiszen az utazók csökkenteni akarják az ökológiai lábnyomukat. Ez a tendencia már a síutak szervezésénél is megjelenik: az utasok nem repülnek, hanem inkább közeli síterepeket választanak.

Keresik az „alulturistásodott” helyeket. Sokan elkezdték keresni az egyelőre felfedezetlen helyeket, ahol nincs tömeg. A másik lehetőség a zsúfoltság elkerülésére, amikor a főszezonon kívüli nyaralást választják. Mindenkinek kevés az ideje, ezért megoldás lehet a család egyben tartására, ha együtt utaznak el, és minőségi időt töltenek együtt. A szállodák számára ez azért lehet érdekes, mert speciálisak az igényeik: családi vagy egybenyíló szobákat keresnek.

A turisták olyan élményeket keresnek, amik formálják, átalakítják őket – attól, hogy kapcsolatba kerülnek a helyiekkel és új készségekkel gazdagodnak, odáig, hogy valamilyen módon segítik a helyet, ahol nyaralnak. Idesorolható az is, amikor az utazást összekötik az önkéntes munkával, ami szintén egyre nagyobb teret nyer – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!