Itt vakációznának a magyarok

Eltérő, ki mennyire hamar kelne útra: a fővárosban élők a járványhelyzet elmúltát követően azonnal, míg a vidéki régiók közül az észak-magyarországiak tervezik a legkorábbi nyaralást, pár hónapon belül.

Nyár elejére a rövid, egynapos belföldi kirándulások kerülnek középpontba, a tavalyi 36 százalékhoz képest az idén a válaszadók 51 százaléka választaná ezt a kikapcsolódási formát – derült ki a Lounge Group elemzéséből, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség részére készített.

A családi nyaralások fő célja az aktív kikapcsolódás, az úti célok pedig a népszerű belföldi helyek, azon belül is a városlátogatások, a kiránduló élménypontok és a gyógyfürdők. A reprezentatív kutatási adatok és a közösségimédia-felületek posztjainak vizsgálatán alapuló felmérés szerint kifejezetten megnőtt az érdeklődés a Nyírség – ezen belül Nyírbátor –, a Fertő tó, Mogyoród, Szarvas és Villány iránt.

A népszerű észak-magyarországi fürdőhelyek – mint például Hajdúszoboszló vagy Miskolctapolca –, továbbá Bükfürdő is a kora nyári fellendülés első nyertesei lehetnek. Ennek oka többek között, hogy a Nógrád, Heves és BAZ megyeiek 46 százaléka a megszokott, ismert üdülőhelyekre menne, és országos összehasonlításban körükben a legmagasabb a gyógyfürdő-látogatási terv, 28 százalékuk elsődleges célpontja.

A budapestiek és a dél-dunántúliak a tervek szerint magasabb arányban veszik célba a Balatont. A nyugat-dunántúliak körében pedig minden bizonnyal a keszthelyi Festetics-kastély vagy a szombathelyi hagyományőrző fesztivál lesz népszerű. Nem meglepetés, hogy a válaszadók kétharmada összességében úgy nyilatkozott: többet utazna, ha csökkennének a belföldi turisztikai árak.

Nyár végére, ősz elejére erősödni látszanak a külföldi utazási tervek, de még mindig csak a magyarok kis része tervez külhoni tartózkodást. A járvány lecsengését követő egy hónapban 5, negyedévben 10, fél évben pedig 12 százalék tervez külföldi üdülést a válaszadók közül. A úti célok közül a horvát tengerpart a legnépszerűbb, de a Kanári-szigetek és Spanyolország is a vágyott helyek között szerepel – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!