Itt a wallyrocket51: zsebcirkálóval állt elő a Wally

2023. október 15.
Címkék :

A napokban bemutatott wallyrocket51 azért született, mert a Wally meg akarta csinálni a világ – korrigált idő alapján – leggyorsabb versenyhajóját.

Azért döntöttek az 51 láb hosszú hajótest mellett, mert azzal „spóroltak” az előnyszámon, és a „nyereséget” máshol lehetett elhelyezni. Így került trimlapos rendszer a tőkesúly hátsó élére, jelentősen csökkentve az oldalcsúszást, élesebb vitorlázást tesz lehetővé, sőt, még a hajótest ellenállását is kisebbé teszi.

Köszönhetően az alaposan kidolgozott vízballasztrendszernek, a könnyű karbonhab szendvicsrétegezésnek és a könnyű kezelhetőségnek, mindössze tizenegy fős legénységre van szükség a hajó megvitorlázáshoz, ami lényegesen kevesebb, mint bármely más, azonos méretű hajónál. A karbon árbóc, az AeroSix karbon kötélzet és a nagy teljesítményű fedélzeti veretek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízkiszorítás mindössze 6,3 tonna legyen.

A szimulációk azt mutatják, hogy a wallyrocket51 IRC- és ORC-osztályozásban minden versenytársát felülmúlja. Legyen szó klasszikus mediterrán regattákról, óceáni versenyekről vagy egy- és kétszemélyes megmérettetésekről, a wallyrocket51-esnek megvan a lehetősége a győzelemre. Egyúttal a one-design előnyeit kínálja: alacsonyabb fajlagos költségeket és hasonlóan gondolkodó tulajdonosok csoportját, akik a különböző előnyrendszerek használata nélkül, valós időben versenyezhetnek egymással.
A wallyrocket51 formatervezése és stílusa Luca Bassani, a Wally Design Team és a Studio Santa Maria Magnolfi közös munkájának eredménye, a fejlesztésben pedig olyan profi vitorlázók működtek közre, mint Vasco Vascotto és Guillermo Parada.

Fő paraméterek
Teljes hossz: 15,5 méter
Vízvonalhossz: 14,68 méter
Legnagyobb szélesség: 4,32 méter
Merülés: 3,5 méter
Alapvitorlázat: 97 négyzetméter

A wallyrocket51 bemutató filmje (ugyan a videó címét elírták, de minden más stimmel – a szerk.):

YouTube video

(fotók és forrás: wally.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!