Itt a COVID-mentes horvát szigetek listája!

A horvát Turisztikai és Sportminisztérium a közegészségügyi intézettel karöltve „Horvát szigetek – COVID free zone“ elnevezéssel új akciót indított útjára.

Online kell fizetni a hajósok idegenforgalmi illetékét

A Horvát Idegenforgalmi Közösség, valamint a Tengerészeti, Közlekedési, és Infrastrukturális Minisztérium közös döntése értelmében a hajós turisták az idegenforgalmi illetéket kizárólag online fizethetik meg. Ennek értelmében a továbbiakban nem lesz lehetőség az illeték kikötői kapitányságokon és azok kirendeltségein történő befizetésére.  

A Nautika Evisitor portálon történő fizetéshez minden nemzetközileg használatos bankkártyát elfogadnak. A bankkártyával történő fizetést követően a hajós egy visszaigazolást kap az e-mail címére, amelyet a hajózás teljes ideje alatt meg kell őriznie.  Az idegenforgalmi adót szabályozó törvény szerint a hajósok az adót a hajó hosszúsága, illetve 2020-tól a hajón tartózkodó személyek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma alapján kötelesek megfizetni.

A hajós turisták tájékoztatása céljából egy új szórólap is elkészült, amely a magyaron kívül nyolc nyelven ismerteti az online fizetésre vonatkozó tudnivalókat.

A Turisztikai és Sportminisztérium új akciója: horvát szigetek – COVID free zone

A turisztikai főszezon közeledtével a horvát Turisztikai és Sportminisztérium a közegészségügyi intézettel karöltve „Horvát szigetek – COVID free zone“ elnevezéssel új akciót indított útjára. A kezdeményezés célja, hogy objektív tájékoztatást nyújtson egy-egy sziget fertőzöttségi adatairól, melyek jellemzően jóval kedvezőbbek, mint a szárazföldi mutatók. A minisztérium a már működő Stay safe in Croatia portálon fogja közzétenni az aktuális „szigeti” járványügyi adatokat.

A Földközi-tengeri térségen belül Horvátország a második helyen áll a szigetek számát tekintve. A 78 nagyobb és 524 kisebb szigetet, valamint 642 szirtet számláló tengeri „birodalom“ nagy vonzerő a turisták számára s egyben ezek a földdarabok jelentős részét adják a turisztikai forgalomnak.

Az aktuális járványügyi mutatók mellett a Stay safe in Croatia portálon a turisták megtalálják az adott szigeten működő tesztállomások listáját, illetve annak is utána nézhetnek, hogy egy-egy szigetre hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni.

Egyre több a magyar hajós turista az Adrián

A statisztikai mutatók szerint a magyar turisták évről-évre egyre nagyobb számban választják a hajós turizmust. A kihívásokkal terhelt 2020-es esztendőben a horvát tengervizeken mint egy 45 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, ami  50% -os visszaesést mutat 2019-hez képest, amikor a magyar hajós turisták 85 000 vendégéjszakát töltöttek az Adrián.

fotók: fodors.com; classic-collection.co.uk; croatia.hr; croatia-wave.com forrás: Horvát Turisztikai Közösség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!