István, a király Kupa a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért

A múltban letett alapok és az elmúlt évek törekvései beértek, mára rangos verseny és parti programjában is maximális színvonalú esemény lett az István, a király Kupa.

A nevezett versenyzők számában újabb rekordot zsebelt be a KTC, ami a riasztó előrejelezés és a tavon lemondott versenyek fényében jelentős eredmény. A változékony időjárás bár többeknek kedvét szegte, a sport igazi szerelmesei eltántoríthatatlanul vetették bele magukat az idei István, a király Kupa megmérettetésébe.

198 vitorlázó döntött az augusztus 20-ai indulás mellett, 66 hajóval versenyezve több hajóosztályban a Keszthelyi-öböl mára legnagyobbnak számító versenyén, melynek parti főszervezője a Keszthelyi Túravitorlás Club volt, a vízi rendezésben a Keszthelyi Yacht Clubbal együttműködve.

„Kértünk és kaptunk is segítséget a szomszédainktól, amiért rendkívül hálásak vagyunk!” – mondta a főszervező klub elnöke, Gárdos Péter a díjátadó ünnepség alkalmával. „Az eddigi hagyományainkhoz híven könnyű, félszeles pályát terveztünk, ami jellemző az István, a király Kupára évek óta. Ennek ellenére a versenyvitorlázók legnagyobb örömére a Jóisten beleszólt az időjárás alakulásába és ezáltal a pálya nehézségébe is. A vitorlázók jól vették a változó körülményeket, az erős félszéltől a totál szélcsendig az erős kreuztól a lendületes raumos menetekig volt itt minden.”

fotó: Elekes Flóra

A vitorlázók többsége elégedetten zárta a napot, rendkívüli módon élvezve az ünnepi regattát, ahol a legtöbben a sport élvezetét és az élményszerzést tartották szem előtt. Nem úgy a felnövekvő generáció, amely két kategóriában is megmérettetett. Ifjúsági igazolt versenyzők és az Optisuli tanulói is rajthoz álltak a KTC előtt. A versenyük komolyságát pedig mi sem igazolja jobban, mint a regatta egyetlen óvása, melynek során a nemzetközi versenybíró Regényi Zsolt hirdetett ítéletet.

A mezőny 13:00 órakor vágott neki a Keszthelyi-öbölbe kirakott háromszög pályán, mely egészen a Szentmihály-dombig terjedt. Az első pályajelet a verseny egyetlen katamaránja vette először, tőle nem sokkal lemaradva a Spirit nevű hajó, majd harmadik helyen a Defender. Őket kissé lemaradva követte a fő boly.

fotó: Elekes Flóra

Abszolút elsőként célba érkezve a Sas Katamarán (Pémer Tamással – Beledi Ildikó) nyerte a Bősz Adrián Borászat 50 000 forintos nagydíját és persze az elsőnek járó vándorkupát is. Abszolút másodikként a Keszthelyi Yachtkikötőből érkezett Spirit nevű hajó legénysége állhatott dobogóra (Büki Gábor, Büki Zsolt, Simon Ruben, Pávits Kristóf, ifjabb Raák Bence). Ők a kupán és számos ajándékon kívül 30 000 forintos pénzdíjat nyertek, míg abszolút harmadik helyen a Simon Balázs kormányozta Defender futott be, aki csapatával – Nagy Máté, Sasvári Gábor, Beledi Bianka, Raák Bence és Major Zoltán – 20 000 forintot vihetett haza.

fotó: Belovári András

Yardstick I kategóriában első lett a Defender (Simon Balázs), második a Pajzán (Dr. Kiss Zsolt), harmadik a ViNo-Bá (Fazekas János). Yardstick II-ben nyert a Spirit (Büki Gábor), második lett a Solus (Kovács Béla), míg harmadik helyen a Blixem (Tóth Balázs) végzett. Yardstick III-ban annyi volt a nevező, hogy két csoportra osztották a kategóriát: Yardstick III/1-ben a MOEF (Mecséry György) diadalmaskodott, második helyet zárt a Peti (Császár Béla), harmadik pedig a No Halandzsa (Horváth Gergely) lett. Yardstick III/2-ben a Kicsi kék (Lothar Czinczoll) nyert, a második helyre a Jeanneau Brio Sanda (Dr. Kiss Tamás) fért oda, a dobogó harmadik fokára a Mácsonya Böködő (Bozsár Gábor) legénysége állhatott fel.

A kishajósok közül Dénes István (Laser Standard) ért célba leggyorsabban, őt követte Sághy Attila és Buzás Bojta (420), majd Dénes Vince (Laser/ILCA).

fotó: Belovári András

Az utánpótlás korúak kisebb pályát teljesítettek, így relatív gyorsan befutottak az elsők, hamar eldöntve a végeredményt. Az igazolt versenyzők kategóriájában Kerti Attila nyert, Kerti Kurszán és Sághy Fruzsina érkezett előtt – ők valamennyien az Optisul versenyzői.

fotó: Belovári András

Az amatőr, vagyis még versenyben nem jártas utánpótlás korúak kategóriájában szintén az Optisul hajósai diadalmaskodtak, a küzdelmet ifjabb Gárdos Péter nyerte, második lett Buzás Márton, harmadik pedig Kóti Zsigmond.

fotó: Belovári András

A versenyorvos boldog és eseménytelen napot zárt, a szervezőket és a szponzorokat is megelégedéssel töltötte el a regatta sikere, s már tervezik a következő, jövő évi István, a király Kupát a Keszthelyi-öbölben. „Gratulálok a helyezést elérőknek és mindenkinek, aki teljesítette a versenyt! Bátran mondhatjuk, hogy jövőre ugyanitt! Rajtatok, rajtunk, rajtam nem fog múlni! Köszönöm, hogy vitorlázó és köszönöm, hogy KTC-s lehettem ezen a napon is!” – Gárdos Péter.

Manninger Jenő, Keszhely polgármestere és Gárdos Péter, a KTC elnöke
fotó: Belovári András
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!