Ismét pusztulnak a halak a Velencei-tavon

Egyre nagyobb a gond a Velencei-tónál. Az öt héttel ezelőtti halpusztulás után úgy tűnik, a probléma megint felütötte a fejét. A tóban ráadásul egyre több a kék alga.

Öt héttel ezelőtt tömeges halpusztulás kezdődött a Velencei-tónál. A hetekig tartó mentési munkálatok végén a hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 4000 kilogramm hal hullott el oxigénhiány miatt. Ez a tó halállománynak 1-1,5 százaléka.

A helyi horgászoktól származó információk szerint a kék alga terjed és a víz színe is átlátszó, holott a tó természetes, úgymond egészséges formájában zavaros vízű. Az újabb halpusztulásról a Magyar Országos Horgász Szövetség egyelőre nem nyilatkozott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nem tud az ügyről, hivatalos bejelentés hozzájuk még nem érkezett újabb halpusztulásról.

Mindeközben a déli parton négy standot is bezáratott a Fejér Megyei Kormányhivatal a vízminőség romlása miatt. Az érintett a fürdőzőhelyek: Drótszamár Park és Kemping Strand, Velence Resort & Spa, Agárd Napsugár Strand, Gárdony Tini Strand.

A kormányhivatal pénteken azt közölte, a tó vizének minőségét a strandolók egészségének védelme érdekében folyamatosan vizsgálja a népegészségügyi főosztály. A négy fürdőhelynél a legutóbbi minták a szennyezőanyag-határértékek túllépését mutatták – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!