Ismét működik a viharjelzés

2018. április 3.
Címkék :

Április 1-jétől indult a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-éig tart. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett.


Az elsőfokú viharjelzés, a percenként 45 sárga fényfelvillanás az erős (40 és 60 km/h közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés, a percenként 90 sárga fényfelvillanás pedig a viharos (60 km/h-t meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.


A Balatont és a Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetők az OMSZ honlapján, a BM OKF honlapján, valamint a www.rsoe.hu weboldalon.


A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harmincegy stabil fényjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt viharjelző állomás végzi.


Az OMSZ folyamatosan fejleszti az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatást. Teljes körű információt nyújt az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazása, amely az érvényben lévő időjárásiveszély-figyelmeztetések és -riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót – írta a met.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!