Ismét Keszthelyen találkoztak a túravitorlázók – csaták a vízen, élmények a parton

Százhetven hajóval rajtolt el a Subaru Solterra Pünkösdi Regatta mezőnye szombaton Balatonföldvárról, hogy megkezdje a Túravitorlás Sportklub hagyományos, három napos versenyét.

Az egytestűek között három futam alapján a Lisa lett a győztes, a katamaránok csatáját pedig a Team Kaáli nyerte. A keszthelyi Vitorlás Faluban szinte minden a vitorlázásról szólt, a futamok után pedig itt találkoztak a versenyzők, hogy átbeszélhessék az aznapi eseményeket.

Ez történt a vízen
Gyenge szélben vágott neki a mezőny szombaton 9.30-kor Balatonföldváron az idei Subaru Solterra Pünkösdi Regatta távjának. A mezőny jelentős része hosszasan álldogált Földvár és Tihany előtt, a katamaránok viszont elszaladtak Balatonakali felé. Badacsonyig legalább öt szélváltón át kellett vitorlázni – hol az északi, hol pedig a déli szél látszott győzedelmeskedni. A szélerő időnként elérte az 5-6 csomós erősséget, így aztán Farkas Péter versenyrendező és csapata úgy döntött, hogy nem lesz rövidítés Badacsonynál – igazi, „hagyományos” Földvár–Keszthelyt futnak a csapatok.

A többtestűek között látványos küzdelem zajlott: a Team Kaáli Virág Flóra kormányozta hajója és Litkey Farkas Process Solutions csapata között. Végül a Team Kaálinak hajszálnyi, háromperces előnnyel sikerült megnyernie a futamot. Nekik kevéssel több mint három és fél órára volt szükségük a táv teljesítéséhez. Őket követte a Process Solutions, majd a Prospex Delta, Kaiser Kristóffal a kormánynál.

Az egytestűeknél igen szoros volt a befutó, végül a Lisa bizonyult a leggyorsabbnak, mintegy öt és fél óra vitorlázással, így az idén ők nyerték a leggyorsabb egytestűnek járó Helly Hansen Kupát, alig egy perccel megelőzve a Király Zsolt kormányozta Sponsor Wantedet. Harmadikként a Schatz nevű Nau 370 Run ért a keszthelyi célba.

A versenyt támogató Galco különdíjat ajánlott fel a Yardstick előnyszámrendszer alapján számítva leggyorsabbnak bizonyuló egységeknek. Ezt a versenyt – a „legjobban navigáló hajó” különdíját és a Galco ezzel járó kötélvásárlásra beváltható utalványait – a Kató Bálint vezette Orion nevű 25-ös túrajolle nyerte, második az Ellinore 40-es cirkáló, harmadik a Szatmári (Dehler 34) lett.

A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta másnapján a Balaton klasszikus hajói – a Tramontana, a Kishamis és a jelenlévő cirkálók – látványos felvonulással kezdték a napot, amelyet a partról csodálhatott meg a keszthelyi közönség. Ezt követően csatlakoztak a Pünkösdi Regatta többi egységéhez, amelyek az Öböl-kupa rajtvonalán várták, hogy 12.30-kor felharsanjon a rajtot jelző dudaszó.

7-8 csomós szélben vágott neki a mezőny a Keszthelyi-öbölben rendezett versenynek. Az egytestűek pályája Balatongyörök és a Zala-torkolat érintésével vezetett vissza a keszthelyi kikötők elé, míg a katamaránoknak Fonyódig kellett vitorlázniuk a visszatéréshez.

Az egytestűek között ezúttal a Sponsor Wanted ért célba, másfél óra alatt. Király Zsolt egységét követte az Irokéz 70-es cirkáló, majd a Lillafüred. A katamaránok versenyében elsőként Petrányi Zoltán kormányozta célba az Audax Djangót, 2 óra 19 perc vitorlázás után.

Keszthely város különdíjáért három Yardstick-csoportban versenyeztek a keszthelyi amatőr csapatok, akik fél órával a „profi” mezőny után, de ugyanazon a pályán vitorláztak. A Keszthely Kupát a Takács Péter kormányozta 49er nyerte a YS I. csoportban, a YS II.-ben Horváth Richárd diadalmaskodott a Moanával, míg a YS III-ban Gyurasics András nyert a Bilquisszel.

A verseny harmadik napján az előző éjszaka átvonult zivatarlánc után trükkös szél várta a versenyzőket.

A szél kezdetben 7-8 csomóval fújt, majd a Keszthelyi-öbölben jelentősen gyengült. A Szigligeti-öbölben sokan elcsábultak és északon keresték a frissüléseket, de ez általában nem bizonyult szerencsés taktikának.

A befutó ezúttal is igen szorosan alakult. Az RSM csapatának 1 óra 46 percre volt szüksége, hogy elsőként elérje Ábrahámhegyet. Őket követte szinte egy perc különbséggel Váradi Szabó János és a Nanushka Forestay, harmadikként érkezett meg Petrányi Zoltán kormányzásával az Audax Django. A katamaránok összetett versenyét a három futam alapján Virág Flóra és a Team Kaáli nyerte.

Az egytestűek mezőnyében a Nagy Dániel Balázs kormányozta Lisa bizonyult a leggyorsabbnak, második helyen pedig a Pannónia 70-es cirkáló érkezett meg. Összetettben a „hazai pálya” előnyét sikerült aranyéremre váltania a Lisának.

Mindeközben a parton
A keszthelyi Balaton-parton három napon át szinte minden a vitorlázásról és a vitorlázókról szólt. A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta Vitorlás Falujába érkeztek a verseny partnerei kiállító standokkal, bemutatókkal. Megtekinthető volt a regatta névadó szponzora, a Subaru legújabb, kizárólag elektromos meghajtású modellje, a Solterra. A közönség, valamint a vitorlázók megismerkedhettek a Helly Hansen változatos kollekciójával, a Samsung most megjelent okoskészülékeivel és a Füstmentes.hu legfrissebb kampányával.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata látványos újraélesztési bemutatókkal készült, míg a Magyar Vitorlás Akadémia Vitorlázz Itthon standjánál ifjúsági versenyhajókat mutattak be az érdeklődőknek, a bátrak pedig vitorlásszimulátoron tesztelhették tudásukat.

A rendezvény ideje alatt csaknem egy tucat Food Truck biztosította a minőségi gasztronómiai szolgáltatást.

A Vitorlás Falu Nagyszínpadán szombaton Virág Flóra, a Team Kaáli kormányosa mesélt a versenyen szerzett élményeiről, míg másnap Gosztonyi András olimpikon vitorlázó, a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tagja avatta be a közönséget, hogy miként indult vitorlás pályafutása, és milyen út vezetett a Balatonfüredi Hajógyárból az 1972-es kieli olimpián keresztül az Osztrák Vitorlás Szövetségen át egészen a Túravitorlás Sportklubig. A TVSK az olimpikon érdemeit életműdíjjal jutalmazta, amelyet a beszélgetést követően Náray Vilmos elnök nyújtott át „András bácsinak”.

A Helly Hansen futam, az Öböl- és Keszthely-Kupa díjainak, valamint a különdíjaknak átadása vasárnap este ünnepélyes keretek között, baráti hangulatban telt. A díjkiosztón Náray Vilmos a TVSK elnöke köszöntötte a vitorlázótársakat.

„Egészen elképesztő, hogy itt lehetünk. Az én dolgom elsősorban az, hogy köszönetet mondjak. Amikor január tájékán leültünk, hogy megálmodjuk ezt a versenyt, eléggé elrugaszkodott ötletnek tűnt, hogy újra egy olyan régi Pünkösdi Regattát szervezzünk, ahol minden vitorlázó összejön. Ehhez rengeteg segítségre volt szükségünk. Nagyon sok emberrel beszéltem ebben a néhány hónapban és mindenki nagyon segítőkészen azt mondta: hozzuk vissza ennek a régi versenynek a hangulatát. Azt gondolom, hogy ez sikerült, ami elsősorban annak köszönhető, hogy mellénk állt Keszthely városa. Személyesen szeretnék köszönetet mondani a keszthelyi vitorláskluboknak, amelyek segítettek abban, hogy befogadtak benneteket. Nélkülük nem jöhetett volna létre ez a rendezvény.”

A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta színpadán szombaton és vasárnap egymásnak adták a kilincset a zenekarok, a parti eseménysorozatot pedig Pünkösdi Old School Disco zárta. A teljes vízi és parti programot nem csupán a helyszínen lévők követhették, ugyanis a Samsung jóvoltából a három nap eseményeit online közvetítették, amely a Magyar Vitorlás Akadémia felajánlásával a Vitorlázz Itthon közösségimédia-felületein volt megtekinthető és visszanézhető.

A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta eredményei a verseny hirdetőtábláján érhetők el.

További képek.

(Fotók: Mag Andrea / TVSK)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!