Ismét engedélyezték a bálnavadászatot Izlandon

2023. szeptember 8.
Címkék :

Többhetes szünet után a korábbinál szigorúbb feltételek mellett ismét engedélyezik a bálnavadászatot Izlandon – jelentette be múlt csütörtökön az élelmezési és halászati minisztérium.

A szigetország kormánya június 20-án, röviddel az idei bálnavadászati szezon kezdete előtt jelentette be a tevékenység felfüggesztését állatvédelmi megfontolásból – de csak a nyár végéig. A minisztérium akkor szakértői testületet kért fel annak megállapítására, hogy a bálnavadászat gyakorlata összeegyeztethető-e az állatvédelmi jogszabályokkal.

Svandís Svavarsdóttir élelmezési és halászati miniszter azzal indokolta a lépést, hogy kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, össezegeztethető-e a tengeri emlősök vadászata az állatjóléttel. Az izlandi állategészségügyi hatóság vizsgálati jelentése szerint az állatok leölése a tavalyi szezonban az engedélyezettnél hosszabb ideig tartott.

A szakértői testület véleménye szerint a nagy bálnák vadászatában a módszerek megváltoztatásával, a követelmények szigorításával, az alkalmazott eszközök és a gyakorlat szigorúbb felügyeletével „magasabb szinten biztosítani lehet az állatok védelmét”.

A minisztérium részletes és szigorú rendeletet fog kibocsátani az alkalmazható felszerelésekre és a vadászati gyakorlat felügyeletére vonatkozóan.

A bejelentés értelmében az izlandi bálnavadászok szeptember elsejével megkezdhették az állatok vadászatát. A tengeri emlősök vadászatára vonatkozó engedély az év végéig érvényes.

Állatvédő szervezetek felemelték a hangjukat a bálnavadászat ismételt engedélyezése ellen Izlandon. „Mélységesen csalódottak vagyunk az izlandi kormány azon döntése miatt, hogy az ideiglenes leállítás után ismét engedélyezi a bálnavadászatot” – mondta Astrid Fuchs, a WDC bálna- és delfinvédő szervezet munkatársa. „A bálnavadászat soha nem lehet humánus. Addig fogunk küzdeni, amíg a kegyetlen öldöklésnek véget nem vetünk” – mondta.

fotók: icelandreview.com, nationalgeographic.com, independent.co.uk, cnn.com

forrás: berek.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!