Ismeretlen terepen kezdték a szezont a TP52-esek

Az idén 20 éves osztály a kilencedik szezonjának vágott neki az 52SuperSeries márkanév alatt, de eddig még sosem versenyeztek Fokvárosban. Nyolc országból tizenkét csapat jelezte indulási szándékát a 2020-as sorozatban, ezúttal tíz egység mérte össze tudását.

Nem véletlen persze, hogy a mezőny Dél-Afrikában kötött ki, a két hajós programot futtató Team Phoenixnek ugyanis itt van a bázisa, de ők sem érezték, hogy lejtene feléjük a pálya. Ahogy Tina Plattner elmondta: Nem tűztünk ki célnak konkrét eredményt, jól akarunk menni, közben pedig jól akarjuk érezni magunkat. Azt szeretném, ha a mezőny tagjai élveznék az itt töltött időt. Az elmúlt napokban sokat edzettünk, úgy érzem, két erős csapatot raktunk össze. Bíztunk benne, hogy a helyismeretünk jelent majd némi előnyt, de a jelenlegi helyzet minket is összezavart. Az mindenesetre látszott, hogy változékony idő lesz, abban pedig egy biztos: nem szabad túl nagyot kockáztatni.

ODZALA DISCOVERY CAMPS 52 SUPER SERIES V&A WATERFRONT – CAPE TOWN Day 01

Bár mindenki közepes és erős szélre számított, a március elsejei próbafutamot mindjárt nem tudták megtartani a gyenge légmozgás miatt. Amikor aztán hétfőn – 10-13 csomós átlagszélben – végre futamot lehetett indítani, a Phoenix 11 rendesen odacsapott, a rajtvonal alsó végénél indítva azonnal az élre állt, onnantól pedig kontroll alatt tartotta a mezőnyt. A második menetet az Alegre nyerte, összetettben a Phoenix 11 állt az élen, mögötte az Azzurra (4,2).

Kedden a Phoenix 11 megint hozta a napi első futamot, de aztán technikai gondok támadtak (beállt csörlő, eltört korlátoszlop), amik miatt hetediknek futottak be a második körben. Amit történetesen a Bronenosec nyert. Átlag pontokat kapott ezekre a futamokra a Sled, mert ütköztek az Alegrével (utóbbi hibájából), és nem tudták teljesíteni a pályát. Ezen az incidensen felül volt még hét, ezek közül hatban valamelyik felet azonnal büntették a bírók. Mindez jól jelzi, milyen éles küzdelem zajlott. A nap nyertese egyértelműen az Azzurra volt, egyrészt mert kimaradt a kényes helyzetekből, másrészt – főleg egyenletesen jó teljesítményének köszönhetően – átvette a vezetést.

Március 4.: ezúttal a Quantum Racing aratott rajt-cél győzelmet, gyenge és lengedező északnyugati szélben, nyomukban a tavalyi világbajnok Platoonnal. Akik aztán a következő futamban diadalmaskodtak, mögöttük az Azzurra ismét hozott egy második helyet. Cole Parada stratéga, Azzurra: ahol csak lehetett, a biztonságra törekedtünk, nem kockáztattunk. Akármennyire egyértelmű, hogy a bal oldal a jó, nem megyünk ki a falig, pláne nem minden áron. Egyébként ez lesz a taktikánk egész szezonban. A hajó gyors, főleg bőszélben, ezzel elégedettek vagyunk, fejlődtünk tavalyhoz képest, most már sík vízen is megvan a tempónk. A Sled tagjai a partról nézték végig az eseményeket, a kihagyott futamoknál még jobban fájt nekik a kihagyott edzési és összemérési lehetőség.

Csütörtökön végre megérkezett a Cape Doctor – a helyi, délkeletről fújó erős légmozgás –, amiben az Alegre indított a legjobban, de az első hátszélben a Bronenosec megelőzte őket, majd a 25 csomósra frissülő szélben nyerte a futamot. Mögöttük Quantum Racing, Phoenix 12, Phoenix 11 volt a sorrend, az Azzurra a hetedik helyével együtt is őrizte vezető pozícióját az összetettben, hét pont előnnyel a Phoenix 11 előtt.

Péntekre elfogyott az üzemanyag, nem lehetett futamot rendezni, így a végeredmény megegyezett a csütörtök esti előzetessel. Hasso Plattner, mint legjobb helyet elérő tulajdonos-kormányos és házigazda nem győzött lelkendezni: szuper regatta volt, külön élveztem a tegnapot, Fokváros megmutatta mit tud, a mezőny pedig kiválót versenyzett. Abszolút meg vagyok elégedve a második helyünkkel.

VÉGEREDMÉNY

  1. Azzurra (ARG/ITA) (Alberto/Pablo Roemmers) (4,2,2,2,5,2,7) 24 pont
  2. Phoenix 11 (RSA) (Hasso Plattner) (1,3,1,7,8,7,4) 31
  3. Quantum Racing (USA) (Doug DeVos) (5,8,4,5,1,6,2) 31
  4. Bronenosec (RUS) (Vladimir Liubomirov) (2,10,7,1,6,8,1) 35
  5. Sled (USA) (Takashi Okura) (3,4,RDG6,RDG5.5, RDG5.5, RDG5.5, RDG5.5) 35
  6. Platoon (GER) (Harm Müller-Spreer) (9,7,8,3,2,1,6) 36
  7. Alegre (USA/GBR) (Andrés Soriano) (7,1,DNF11+2,4,3,3,9) 40
  8. Provezza (TUR) (Ergin Imre) (6,6,3,8,9,4,5) 41
  9. Phoenix 12 (RSA) (Tina Plattner) (8,5,5,9,7,5,3) 42
  10. Paprec (FRA) (Jean-Luc Petithuguenin) (10,9,6,6,4,9,8) 52
ODZALA DISCOVERY CAMPS 52 SUPER SERIES V&A WATERFRONT – CAPE TOWN Day 01

Folytatás ugyanitt, hamarosan: március 31-én kezdődik az osztály világbajnoksága.

ODZALA DISCOVERY CAMPS 52 SUPER SERIES V&A WATERFRONT – CAPE TOWN Day 01

fotók és forrás: 52superseries.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!